Sikeres nő áll keresztbe tett kézzel, az árnyéka pedig Superman-re emlékeztet
Fotó: Shutterstock

35 évesen nyugdíjba ment, ára volt, de megérte

A most 37 éves Katie Donegan története tökéletesen példázza, hogy elszántsággal, kitartással és tudatos pénzügyi tervezéssel bárki idejekorán nyugdíjba vonulhat, hogy más dolga se legyen, csak élvezni az életet. Mindezt úgy, hogy közel 430 millió forintnak megfelelő angol font van a bankszámláján.


A kezdetek

Katie Donegan nem egy csodagyerek, aki tízévesen már programozott, 15 évesen pedig milliárdokért eladta az első startupját. Sőt, nem is egy oligarcha örököse, de még csak nem is lottónyertes. Egész egyszerűen az egész életét tudatosan élte, aminek következtében egymillió angol fonttal a zsebében és férjével az oldalán, mindössze 35 évesen elkezdhette a nyugdíjas éveit. Donegan a The Sun hírportállal osztotta meg történetét. Uxbridge-ben nőtt fel egy teljesen átlagos háztartásban. Ahogy fogalmazott, nem szenvedtek hiányt semmiből, de nyaralásokra és drága éttermekre nem volt pénzük. 18 évesen beiratkozott az Oxford Egyetem matematika tanszékére, amelyet egy év után otthagyott, mert nem szerette. Egy ideig irodai adminisztrátorként dogozott kilenc fontos órabérért, majd 2005. januárjában három hónapot töltött Costa Rica-n egy önkéntes programban. Itt találkozott későbbi férjével, Alen-nel.

Sorsfordító utazás

A projekt utánpárként tértek vissza Nagy-Britanniába, ahol Donegan ismét tanulni kezdett, méghozzá statisztikát a University College London-ban. Ekkoriban a szüleivel élt, és ott spórolt, ahol csak tudott. Például nem vett új ruhákat és olcsó kajákat evett. 2008-ban lediplomázott, majd barátjával Hampshire-be költözött Alan szüleihez. Donegan biztosításmatematikusként (aktuárius) dolgozott, évente nagyjából 28 500 fontot (12,2 millió forint) keresett. Barátja vállalkozó volt, más vállalatokat, üzletembereket tanított arra, hogyan tartsanak profi prezentációkat.

Mindig magunknak csomagoltuk az ebédünket, egy használt Skodával jártunk, a barátainkat pedig mindig áthívtuk magunkhoz ahelyett, hogy drága szórakozóhelyekre jártunk volna. Keményen spóroltunk, és 2010. novemberére sikerült megtakarítanunk 42 ezer fontot, ami elég letétnek bizonyult egy 167 650 fontos, két hálószobás, Basingstoke-i lakás megvételére. 2013 júliusában összeházasodunk, a költségeket itt is a lehető legalacsonyabb szinten tartottuk.

-mondta Donegan.

Lézerfókusz

Katie többszörös előléptetések után 2014 végén már évente 58 ezer fontot (25 millió forint), párja pedig nagyjából 63 ezer fontot (27 millió forint) keresett. Hogy tisztán lássuk a képet, a nagynak tűnő kereset és az extrém spórolás ellenére havonta 3000 fontot (1,3 millió forint) tudtak félrerakni. Tudták, hogy ez így nem lesz elég a korai nyugdíjhoz. Katie 2015-ben találkozott a FIRE mozgalommal, amelynek célja a pénzügyi függetlenség és a korai nyugdíjba vonulás (Financial Independece, Retire Early). Nagyon(!) leegyszerűsítve, a FIRE lényege az, hogy annyit spórolsz, amennyit csak tudsz, a pénzügyi megtakarításaidat pedig tőzsdei indexalapokba fekteted, a megtérülésekből pedig vígan éled az életed. Ezen a ponton 291 ezer fontnyi megtakarítása volt a párnak. A céljuk az volt, hogy három éven belül feltornásszák egymillióra. Katie otthagyta a munkáját és egyéni vállalkozóként folytatta karrierjét, hogy többet keressen, és így többet is spóroljon. Ahogy fogalmazott, a barátaik nem értették őket, hogy miért járnak ugyanazzal a lepukkant autóval, amit évek óta nyúznak, de különösebben nem érdekelte őket, hogy mások mit gondolnak. Ők inkább közösen arra fókuszálták a tudásukat és az erejüket, hogy tanulmányozzák a tőzsdét. 2018 szeptemberére már 898 ezer font megtakarításuk volt.

A munka gyümölcse

A házaspár jelenleg ott tart, hogy a tőzsdei portfóliójuk évente 65 ezer fontot hoz a konyhájukra. Pénzügyileg függetlenek, több mint egymillió fontnyi megtakarításuk van, és azt csinálnak, amit csak akarnak. Katie otthagyta a munkahelyét, de időközben elindított egy ingyenes kurzust (Rebel Finance School), amelyben másoknak is segít elérni a függetlenséget. Férje nem hagyta ott teljesen a vállalkozását, de csupán minimális időt fordít a céges dolgaira. A házukat bérbe adták, és azóta folyamatosan utazgatnak a világban. Boldog, szabad életet élnek, pénzügyi gondok és megkötések nélkül.

Sok embernek a nagy házak és a dizájner ruhák jelentik a sikert, de nekem a szabadság jelenti a legnagyobb sikert

-fogalmazott Katie.

Ne hagyd ki!