Egy okostelefonon egy ember a Facebook applikációjában egy posztra "hűha" reakciót készül nyomni, egy asztal felett ül, amin egy bögre kávé és egy laptop található
Fotó: Shutterstock

Megtették az első lépést a Facebook feldarabolására

Az Egyesült Királyság Verseny- és Piaci Felügyelete (CMA) hivatalosan is megvétózta a Meta (korábban Facebook) közel másfél évvel ezelőtti felvásárlási ügyletét. A döntés értelmében a közösségi óriásnak el kell adnia Giphy mozgókép-megosztó vállalatot.


Előzmények

A szóban forgó ügy egészen 2020. májusáig nyúlik vissza, amikor a Meta nem hivatalos források szerint 400 millió dollárért megszerezte a Giphy-t. A versenyfelügyelet szinte azonnal rászállt a vállalatra, ugyanis a Giphy-t a Facebook piaci riválisai is széles körben használják, emiatt az akvizíció versenyjogi aggályokat vetett föl.

A CMA végül kiadott egy úgynevezett „végrehajtási utasítást", amellyel korlátozta az egyesülésre készülő, de még vizsgálat alatt álló vállalatok működését. Ez azt jelentette, hogy a cégek félig elkülönítve, egymással versenyezve működhedtek tovább a vizsgálat befejezéséig.

Az utasítás értelmében a Metának folyamatosan jelentéseket kellett tennie és új információkkal kellett alátámasztania, hogy betartja a felügyelet előírásait. A Meta ennek nem tett eleget, amivel aláásta annak a lehetőségét, hogy a CMA megelőzzön, nyomon kövessen vagy helyrehozzon bármilyen problémát.

A CMA október végén szándékos és jelentős szabály- és jogsértés vádjával 50 millió fontos, azaz nagyjából 21,4 milliárd forintos büntetést szabott ki a közösségi médiaóriásra. A hivatal ezen felül egy 500 ezer fontos bírságot is kiszabott, mert Zuckerberg vállalata kétszer is lecserélte a megfelelőségi igazgatóját anélkül, hogy arra korábban engedélyt kért volna. Ez a bírság volt az előszele a versenyfelügyelet végleges döntésének.

Dominóhatás

A felügyelet végül megállapította, hogy a Giphy tavalyi felvásárlása negatívan hat a közösségi média platformok és a hirdetők versenypiaci helyzetére.

A CMA továbbá aggodalmát fejezte ki, hogy a Facebook egész egyszerűen megtilthatja vagy korlátozhatja a többi közösségi média platform hozzáférését a Giphy könyvtárához, ami tovább növelheti a vállalat versenyelőnyét.

Arról nem is beszélve, hogy a használati jogokért cserébe hozzáférhetett volna például a TikTok vagy a Twitter felhasználók adataihoz.

A Metának négy hete van a fellebbezésre.

Az elmúlt hónapokban komoly kereszttűzbe kerültek a Big Tech cégek, azaz a Google-höz, az Apple-höz, a Microsofthoz és a Metához hasonló technológiai óriások. A világ kormányai attól félnek, hogy túl nagy hatalomra tesznek szert, ezért egyre nagyobb büntetéseket szabnak ki és egyre szigorúbb szabályokat alkalmaznak a cégekkel szemben. Ha a Giphy-t végleg leszakítják a Metáról, félő, hogy igazi dominó-effektus indul el, amelynek következtében akár az Instagramtól és a WhatsApptól is elbúcsúzhat Zuckerberg.

Ne hagyd ki!