A Facebook, a WhatsApp és az Instagram alkalmazásainak logója egy telefon képernyőjén, amelyek egy social networks nevű appgyűjtőben jelennek meg
Fotó: Shutterstock

Bíróságon a Facebook, a tét az Instagram és a WhatsApp

Fennállásának egyik legnagyobb jogi csatájával kell szembenéznie a Facebooknak.Az előzmények

Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) a Trump kormány idején perelte be a Facebookot. Az eredeti periratban azt állította, hogy a közösségi óriás túl nagy piaci befolyásra tett szert az elmúlt években köszönhetően az Instagram fotómegosztó és a WhatsApp üzenetküldő alkalmazásnak. Az FTC célja az, hogy a bíróság kényszerítse a Facebookot, pontosabban a Metát leányvállalatai eladására. Beadványát rövid időn belül elutasították, tavaly augusztusban azonban módosított panaszt nyújtott be, amelyben részletesebben kifejtette álláspontját.

A bizottság azzal vádolja a Metát, hogy versenyellenes lépésekkel próbálja megőrizni monopóliumát, felvásárolja riválisait vagy ellehetetleníti sikeres működésüket, illetve piaci befolyását kihasználva rendszeresen manipulálja az árakat.

A Meta december elsején kérvényezte, hogy a szövetségi bíróság utasítsa el az FTC keresetét azzal érvelve, hogy nincs elfogadható tényszerű bizonyítéka állításai alátámasztására, illetve azt sem sikerült bizonyítania, hogy a Facebook törvénytelenül járt el üzleti érdekei védelmében.

Megszületett a döntés

A napokban az illetékes bíró, James Boasberg elutasította a Meta fellebbezését, így a kereskedelmi bizottság zöld utat kapott, hogy alátámassza vádjait. A bíró ugyanakkor azt is kijelentette, hogy az FTC nem tudta alátámasztani azokat az állításait, melyek szerint a Facebook megtagadta az interoperabilitási együttműködést a konkurens cégekkel.

Az interoperabilitás különböző informatikai rendszerek együttműködésre való képességét jelenti. Egyfajta adatmegosztásról van szó, amely segít az egészséges versenyhelyzet fenntartásában. Egyebek között ennek a megosztásnak köszönhető, hogy a Facebook vagy a Google felhasználói fiókjainkkal be tudunk jelentkezni más applikációkba. Vagy hogy egy Gmail fiókról levelet tudunk küldeni egy Yahoo címre.

A története egyik legfontosabb és legnagyobb jogi csatája előtt álló Meta biztos a saját sikerében. Azzal, hogy a Meta platformszabályzatával kapcsolatos állításokat elutasították, az FTC ügyének hatóköre is leszűkült. Ráadásul a bíróság évekkel ezelőtt jóváhagyta az Instagram és a WhatsApp bekebelezését, így az FTC finoman szólva sincs egyszerű helyzetben.

Továbbá a Meta vélhetően minden meg fog tenni, hogy megnyerje az ügyet, hiszen az Instagramot és a WhatsApp-ot is havonta több mint kétmilliárd ember használja aktívan. Óriási kiesést jelentene az elvesztésük.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy hiába választanák le róla a leányvállalatait, a Meta által a felhasználókról birtokolt adatok továbbra is az anyacégnél maradnának. Ráadásul egy egyszerű megállapodás keretein belül a Meta ugyanolyan adatokkal láthatná el az Instagrammot és a WhatsApp-ot, mint a szakítás előtt. Adatvédelmi intézkedések ide vagy oda, a felhasználókról tárolt információk semmivel nem lennének nagyobb biztonságban.

Ne hagyd ki!