A tárca nem hagyta jóvá a magyarországi Aegon biztosító tulajdonosváltását. Az elutasításra a veszélyhelyzetben alkalmazható gazdaságvédelmi intézkedések biztosították a jogi alapot.Tavaly novemberben jelentették be, hogy az Aegon Magyarország a tulajdonosváltást követően a jövőben a régió legnagyobb biztosítótársasága, a bécsi központtal működő Vienna Insurance Group (VIG) tagjaként működik tovább. A tranzakciót (amelynek jóváhagyása korábban formalitásnak tűnt) vizsgálta a Magyar Nemzeti Bank, a Gazdasági Versenyhivatal és a járvány miatt a Belügyminisztérium is. A magyar állam végül nem engedélyezte az Aegon eladását a VIG-nek, közölte szerdán a bécsi cég.

A határozat

A Belügyminisztérium a Bécsben ismertetett döntés szerint nem járul hozzá , hogy külföldi befektető vegye meg az Aegon magyarországi leányvállalatát. A VIG azt is közölte, hogy 2021 januárja óta tárgyal a magyar pénzügyminiszterrel, a belügy döntése viszont ellentmond az eddigi egyeztetéseken tapasztaltaknak.

Mi a döntés alapja?

A tárca a veszélyhelyzet idején alkalmazandó gazdaságvédelmi intézkedésről szóló kormányrendelet első paragrafusának 2/d pontjára hivatkozik, amely a nemzetgazdasági szempontból fontos ágazatokban külföldi befektetők magyarországi ügyleteinek ellenőrzéséről rendelkezik. A tárca egyebek között azt vizsgálja meg, hogy menyire kockázatosak a tervezett tranzakciók, illetve mennyire sértik Magyarország biztonsági érdekeit. Ezt a belügy meg is tette, a rendelkezésére álló 60 napos határidő meghosszabbításával élve csaknem négy hónapon át vizsgálódott.

A Vienna Insurance Group arra számít, hogy ezt a kérdést a sikerül megoldani a közeljövőben. Az Aegon a honlapján azt írta, hogy továbbra is együttműködik a VIG-vel a tranzakció lezárásában.

Mekkora összegről van szó?

A tranzakció egyébként a holland biztosító magyar, a román, a lengyel és a török leányvállalatait érinti, az Aegon vezérigazgatójának korábbi bejelentése szerint a teljes vételár 830 millió euró, amiből a legnagyobb szelet a magyar rész, 550 milliós értékkel, írja a Telex.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Reagált a bírálatokra a Ryanair, az utasok járnak jól

A diszkont légitársaság öt napon belül visszafizeti a törölt járatokra szóló jegyek árát a cég csütörtöki bejelentése szerint.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A szállodások 350 ezerért sem találnak 8 általánost végzett szobaasszonyt

A munkaerőhiány már most, 50-60 százalékos kihasználtságnál is fékezi a növekedést a szállodaiparban, mert azok a szálláshelyek, amelyek reménytelenül próbálják feltölteni üres álláshelyeiket, nem tudnak sem több vendéget fogadni, sem az elvárt színvonalú kiszolgálást nyújtani. Szakmai szövetségük több javaslattal állt elő.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Kínos, mondhatni ciki ügyben bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot szabott ki az „Év Terméke" díjat korábban osztó cégre, amiért az hiányosan teljesítette a saját maga által vállalt kötelezettségeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!