Az Aegon budapesti székháza

A tárca nem hagyta jóvá a magyarországi Aegon biztosító tulajdonosváltását. Az elutasításra a veszélyhelyzetben alkalmazható gazdaságvédelmi intézkedések biztosították a jogi alapot.Tavaly novemberben jelentették be, hogy az Aegon Magyarország a tulajdonosváltást követően a jövőben a régió legnagyobb biztosítótársasága, a bécsi központtal működő Vienna Insurance Group (VIG) tagjaként működik tovább. A tranzakciót (amelynek jóváhagyása korábban formalitásnak tűnt) vizsgálta a Magyar Nemzeti Bank, a Gazdasági Versenyhivatal és a járvány miatt a Belügyminisztérium is. A magyar állam végül nem engedélyezte az Aegon eladását a VIG-nek, közölte szerdán a bécsi cég.

A határozat

A Belügyminisztérium a Bécsben ismertetett döntés szerint nem járul hozzá , hogy külföldi befektető vegye meg az Aegon magyarországi leányvállalatát. A VIG azt is közölte, hogy 2021 januárja óta tárgyal a magyar pénzügyminiszterrel, a belügy döntése viszont ellentmond az eddigi egyeztetéseken tapasztaltaknak.

Mi a döntés alapja?

A tárca a veszélyhelyzet idején alkalmazandó gazdaságvédelmi intézkedésről szóló kormányrendelet első paragrafusának 2/d pontjára hivatkozik, amely a nemzetgazdasági szempontból fontos ágazatokban külföldi befektetők magyarországi ügyleteinek ellenőrzéséről rendelkezik. A tárca egyebek között azt vizsgálja meg, hogy menyire kockázatosak a tervezett tranzakciók, illetve mennyire sértik Magyarország biztonsági érdekeit. Ezt a belügy meg is tette, a rendelkezésére álló 60 napos határidő meghosszabbításával élve csaknem négy hónapon át vizsgálódott.

A Vienna Insurance Group arra számít, hogy ezt a kérdést a sikerül megoldani a közeljövőben. Az Aegon a honlapján azt írta, hogy továbbra is együttműködik a VIG-vel a tranzakció lezárásában.

Mekkora összegről van szó?

A tranzakció egyébként a holland biztosító magyar, a román, a lengyel és a török leányvállalatait érinti, az Aegon vezérigazgatójának korábbi bejelentése szerint a teljes vételár 830 millió euró, amiből a legnagyobb szelet a magyar rész, 550 milliós értékkel, írja a Telex.

Ne hagyd ki!