Jó hírt kaptak az Ausztriában dolgozó magyarok, mégsem bukják a családi pótlék egy részét
Fotó: Shutterstock

Ausztriában dolgozol? Jó eséllyel mégsem bukod a neked járó pénz felét

Ausztria nem fizethet kevesebb szociális ellátást a migráns munkavállalóknak. Ezt a véleményt fogalmazta meg az Európai Bíróság főtanácsnoka. Ez még csak vélemény, de a későbbi, végleges bírósági döntésben iránymutatónak bizonyulhat. Több mint százezer magyar járhat jól.


A vélemény

Ausztriában a más tagállambeli állampolgár munkavállalóknak gyermekeik lakóhelyétől függetlenül ugyanolyan családi támogatásokban és adókedvezményekben kell részesülniük, mint amilyenek az osztrák munkavállalóknak járnak, mivel az előbbiek ugyanolyan módon járulnak hozzá az osztrák szociális és adókedvezmény-rendszer finanszírozásához, mint az utóbbiak

– ezt állapította meg az Európai Bíróság főtanácsnoka abban a perben, amelyet az Európai Bizottság indított Ausztriával szemben, írja a hvg.hu.

Az osztrák szabályozás ugyanis úgy változott három évvel ezelőtt, hogy akiknek a gyermekei állandó jelleggel egy másik tagállamban tartózkodnak, az érintett tagállamban fennálló általános árszínvonal függvényében kaphatják meg a családi ellátások és különböző adókedvezmények összegét. Magyarország esetében az úgynevezett “hozzáigazítási koefficiens” értéke 0,562. Vagyis a magyar munkavállalók elbukták a nekik járó családi pótlék csaknem felét.

A főtanácsnok szerint a következő, migráns munkavállalókat érintő juttatásokra vonatkozó osztrák szabályozásról kell kimondani, hogy ellentétes az uniós joggal:

  • családi támogatás,
  • eltartott gyermekek után járó adókedvezmény,
  • családi bónusz „plusz”,
  • egyedüli keresőknek járó adókedvezmény,
  • gyermeket egyedül nevelőknek járó adókedvezmény és
  • tartásdíj után járó adókedvezmény.

Ezért sért uniós jogot

Az indokolás szerint az uniós jog ugyanis kifejezetten előírja, hogy az olyan családi ellátások, mint az osztrák családi támogatás és az eltartott gyermekek után járó adókedvezmény, nem csökkenthető vagy nem módosítható arra hivatkozással, hogy a jogosult családtagjai valamely más tagállamban rendelkeznek lakóhellyel. Ezen ellátások összegének a családtagok lakóhelye alapján történő meghatározása sérti az uniós polgárok szabad mozgáshoz való jogát.

Arra is hivatkozik, hogy ha a migráns munkavállaló társadalombiztosítási járulékot és adót fizet valamely tagállamban, akkor ugyanolyan ellátásokban kell részesülnie, mint e tagállam saját állampolgárainak.

A 3,8 millió ausztriai munkavállalóból már több mint 880 ezer külföldi útlevéllel rendelkezik, akik közül több mint százezren magyarok. A lap megjegyzi, hogy a főtanácsnoki vélemény nem köti a bíróságot, de az esetek túlnyomó többségében azzal megegyező ítéletek születnek.


Ne hagyd ki!