Binance logó sötétben egy telefonon, a vállalat ellen vizsgálat indult
Fotó: Unsplash

Egyre nagyobb bajban a Binance, újabb vizsgálat indult a kriptotőzsde ellen

Az amerikai felügyeleti szervek vizsgálatot indítottak a világ legnagyobb kriptovaluta-kereskedelmi platformja, a Binance ellen bennfentes kereskedelem és piacmanipuláció gyanúja miatt-írja a Bloomberg.Komoly vádak

A Binance szeptember 14-én közel 30 milliárd dollár értékű kereskedési forgalmat regisztrált a platformján, így jelenleg a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének számít. Ez viszont azt is jelenti, hogy a Binance több millió kriptovaluta-tranzakcióhoz fér hozzá, ami az amerikai szabályozók, egyebek között a Határidős Árutőzsdei Kereskedelmet Felügyelő Bizottság (CFTC) figyelmét is felkeltette.

Az amerikai felügyeleti szervek bennfentes kereskedelem és piacmanipuláció gyanúja miatt indítottak vizsgálatot a Binance ellen, amelyben arra keresik a választ, hogy a vállalat visszaélt-e azzal, hogy hozzáfér a több millió főt számláló ügyfélkörének adataihoz. A tisztviselők arra kíváncsiak, hogy a vállalat vagy az alkalmazottak profitáltak-e ebből a hozzáférésből, például úgy, hogy az ügyfeleik tranzakciós kérelmeivel azok végrehajtása előtt kereskedtek. A CFTC a jelentések szerint már fel is kereste a potenciálisan használható információkkal rendelkező tanúkat.

Tervek, nyomozások

A hivatalos székhellyel nem rendelkező kriptotőzsde a világ számos pontján felkeltette a felügyelő szervek figyelmét az értékpapír-kereskedelmi szabályok betartásának esetleges hiánya miatt. A CFTC-nek sem ez az első vizsgálata, amelyet a Binance ellen indított. Egy másik nyomozásban azt kutatja, hogy a Binance engedélyezte-e az amerikai lakosoknak, hogy bitcoin-hoz és más digitális tokenekhez kapcsolódó derivatívákkal (származtatott ügylet) kereskedjenek.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma és az igazságügyi tárva pedig pénzmosás és adócsalás gyanúja miatt vizsgálódik.

A Binance nem erősítette meg a Bloomberg által közölt információkat, de az Insider-nek adott tájékoztatása szerint zéró toleranciával viseltetik a bennfentes kereskedelemmel szemben. Továbbá szigorú etikai kódexet alkalmaz minden olyan esetben, ami káros lehet az ügyfeleire vagy az iparágra.

A Binance 2020-ban 800 millió és egymilliárd dollár közötti profitot könyvelhetett el a kriptovaluták iránti érdeklődés növekedésének köszönhetően. A kriptotőzsde vezérigazgatója, Csangpeng Zhao nemrég azt is bejelentette, hogy a vállalat amerikai részlegét három éven belül tőzsdére viszi.

Ne hagyd ki!