A  függeteln benzinkutasok Stasboourgig is elemennek a hatósági benzinár miatt

Az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi bírósághoz fordultak a független benzinkutasok. A kutasok szerint a hatósági áras üzemanyaggal veszteséges működésre kényszerítette őket az állam, ami törvényi tilalomba ütközik.


Az Alkotmánybíróság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is befogadta mintegy félszáz, nem nagy lánchoz, hálózathoz vagy vállalathoz kapcsolódóan működő benzinkút-üzemeltető keresetét, amit a hatósági árak szerkezete miatt nyújtottak be – tudta meg a Népszava a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) elnökétől, Egri Gábortól.


A kis kutasok azt sérelmezik, hogy a 480 forintban maximált literenkénti eladási árral az állam vállalkozásaikat veszteséges működésre kényszerítette, amit egy másik törvény tilt. Ezen az sem segített a cikk szerint, hogy február végén a kormány a hatósági áras üzemanyagok legmagasabb nagykereskedelmi, vagyis beszerzési árát is 480 forintban húzta meg, mert így papíron pontosan nulla forint árrés marad.

A Független Benzinkutak Szövetsége becslése szerint eddig mintegy százmilliárd forint veszteségük volt a hatósági áras üzemanyag miatt.


Ne hagyd ki!