Bolt pláza bolti lopások

Csúcson a bolti lopások száma Németországban

Egy év alatt 15 százalékkal, 4,1 milliárd euróra (1600 milliárd forint) nőtt a kiskereskedelemből ellopott termékek értéke Németországban. Ebbe nemcsak a vásárlók, hanem a munkavállalók és a beszállítók által illegálisan eltulajdonított javak is szerepelnek. Naponta 100 000 lopást nem sikerül felderíteni, pedig a megelőzésre tetemes összeget költenek a cégek.


Az élelmiszerboltokban, a drogériákban és a ruhaüzletekben a leggyakoribbak a lopások. A tolvajok kedvenc zsákmányai között találhatóak az alkoholos italok, a péksütemények, a napszemüveg, a gyerekruházat, a divatékszerek, az okostelefonok, az informatikai tároló- és töltőeszközök - írja a Spiegel.

A vásárlók lopnak leginkább

A 4,1 milliárd eurós lopási kárból a legnagyobb részt a vásárlók hasítottak ki (2,8 milliárd euró), a személyzet 910 millió, a beszállítók, szolgáltatók 370 millió euró értékben tulajdonítottak el illegálisan termékeket. A költségvetés pedig ezzel 560 millió euró áfa-bevételtől esett el tavaly.

Napi 100 000 tolvaj megússza

A számokból az is kitűnik, hogy naponta 100 000 tolvajt nem sikerül elkapni, akik átlagosan 117 euró értékű (46 000 forint) terméket vagy termékeket emelnek el. A kutatást végző EHI szakértői szerint a lopások negyedéért szervezett csoportok felelősek.

A cégek 1,5 milliárd eurót költenek a tolvajlások és a leltárhiány csökkentésére - például kamerarendszerek kiépítésére, az alkalmazottak képzésére, tesztvásárlásra.

Ne hagyd ki!