Apa és fia, a két szuperhős

A hazai családi vállalkozások vezetőinek háromnegyede bízik abban, hogy gyermeke fogja átvenni a cég irányítását, több mint 40 százaléknál pedig már zajlik az utódlás folyamata.

A Budapest Bank megrendelésére készített kutatás eredménye azt mutatja, a megkérdezettek tisztában vannak azzal, hogy időszerű a generációváltás folyamata, mégis nehéz helyzetben vannak, mert a vállalat irányítása rengeteg időt elvisz, döntő többségük szerint nem marad erőforrásuk foglalkozni a tudatos betanítással, az átadással.

A vállalatvezetők majdnem 2 évet szánnának arra, hogy az utódjuk biztonsággal átvehesse a vállalkozás irányítását, a legtöbben jogi-, és adótanácsadást vennének igénybe a folyamatban, ismerősökre és személyes segítségre is szívesen támaszkodnak. A válaszadók 85 százaléka hallani sem akar a cég értékesítéséről, ugyanakkor sokuk kíváncsi az értékére. Legtöbbjük konkrét számításokkal is rendelkezik, hogy mennyit is érhet valójában a cége.

Ha már örökség, legyen minél értékesebb

Kasziba Levente, a Budapest Bank vállalati üzletág vezetője a közleményben elmondta, úgy látják, a családi vállalkozások életében kiemelt figyelmet kap a cég értékének folyamatos növelése, a legtöbb vállalatvezető a több innovációban és a hatékonyabb munkavégzésben látja a versenyképességének erősítését. A reprezentatív felmérést 545, hazai kézben lévő, 200 millió forint éves árbevételnél nagyobb cég ügyvezetőjének, tulajdonosának bevonásával készítették.

Ne hagyd ki!