Oroszország ismét nekiment a Google-nek, felkészül a Twitter és a Facebook

Oroszország ismét nekiment a Google-nek, felkészül a Twitter és a Facebook

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor hárommillió rubelre, azaz nagyjából 12,3 millió forintra büntette a Google-t személyes adatkezelésre vonatkozó jogszabályok megsértése miatt.Nem ez az első eset, hogy Oroszország megpróbálja megregulázni a Google-t. Az orosz hatóság májusban hatmillió rubeles, 2018-ban pedig 700 ezer rubeles büntetéssel sújtotta az amerikai vállalatot. Ezeket a büntetéseket Putyinék elsősorban az orosz állam által illegálisnak és károsnak ítélt tartalmak megjelenítése miatt szabták ki a Google-re. Ráadásul a keresőóriást azéet is bírálja az orosz vezetés, mert rendszeresen töröl Kremlin-szimpatizáns YouTube csatornákat, bár egyelőre emiatt még nem állt bíróság elé a vállalat. A Roszkomnadzor a változatosság kedvérét most adatkezelési törvényértés miatt büntette meg a céget.

Senki sem menekül

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság egy hónapja figyelmeztette a Google-t, hogy ha az orosz polgárok adatait nem az orosz területen létesített adatközpontokban tárolja, akkor hatmillió rubeles büntetésre számíthat. A Google nem tett eleget a hatóság „kérésének". A Roszkomnadzor emiatt végül „csak" hárommillió rubelre büntette a vállalatot.

Hasonló okokra hivatkozva Moszkva a Facebook és a Twitter ellen is eljárást indított. Az orosz hatóság korábban mindkét vállalatra 4-4 millió rubeles büntetést szabott ki, és felszólította őket, hogy július végéig Oroszországan is létesítsenek adatközpontokat, különben 18 millió rubeles büntetésre számíthatnak.

Mondjuk úgy, a Roszkomnadzornak nagyon nem tetszik, hogy a nagy tech-cégek külföldi adatközpontokban tárolják az orosz polgárokkal kapcsolatos információkat. Egyelőre azonban a pármilliós büntetések nem okoztak komolyabb gondokat a százmilliárd dolláros vállalatoknak.

Tapasztalt róka

Nem ez volt az első eset, hogy a Google-nek meggyűlt a baja az európai törvényekkel.

2017-ben volt az első jelentősebb eset, amikor az EU 2,42 milliárd euróra büntette a keresőóriást, mert akadályozta a vásárlási lehetőségeket összehasonlító rivális cégek működését.

Az eddigi legnagyobb büntetést is az uniónak köszönheti a cég. 2018-ban 4,34 milliárd euróra büntették a Google-t. Kiderült, hogy arra használta az Android operációs rendszerét, hogy blokkolja a rivális vállalatokat. Ugyancsak az EU 2019-ben 1,49 milliárd euró befizetésére kötelezte a vállalatot, amikor letiltotta a rivális keresőmotor-alapú hirdetési szolgáltatókat a platformjáról.

A francia CNIL adatszabályozó szerv is meggyanúsította a Google-t, mégpedig azzal, hogy 2019-ben megszegte az unió adatvédelmi szabályait. A végeredmény egy 50 millió eurós büntetés lett. A Google idén februárban is kapott egy 1,1 millió eurós büntetést a franciáktól, mert félrevezette a felhasználókat a turisztikai célpontok értékeléseivel. A 220 millió eurós taslit már meg sem említjük.

Please find my another photos on: www.shutterstock.com/g/shiwaid or follow my instagram: @shiwa.id

person holding black android smartphonePhoto by Shiwa ID on Unsplash

Ne hagyd ki!