Közbeszerzési kartellt kapcsolt le a GVH. Három vállalkozás bukott le.


A nemzeti versenyhatóság megállapította, hogy a Medibis Kft., a Medtronik Kft. és az Unicorp Kft. jogsértő módon osztott fel egymás között 2014-es, illetve 2016-os közbeszerzési tendereket.

A szóban forgó beszerzési pályázatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár írta ki (vagy tervezte kiírni) neuromodulációs eszközökre. Ezek olyan orvosi eszközök és technológiák, amelyek krónikus idegrendszeri betegségek tüneti kezelésére szolgálnak célzott elektromos vagy kémiai ingerléssel.

Felosztották egymás között

A vizsgálat során kiderült, hogy a három cég egyeztetéseket folytatott, illetve információkat osztott meg egymással, így össze tudta hangolni az ajánlati árakat, amivel gyakorlatilag a győztest is jogtalanul segítette. A kiírások túlspecifikációjához is hozzájárultak, ami némi magyarázatra szorul: az ajánlatkérésben korlátozták, vagy kizárták egymás termékeinek indulásának lehetőségét, így kiegyenlítve a nyerési esélyeiket. Itt nem álltak meg, ugyanis az ajánlattételi szakaszban is összehangoltan dolgoztak.

Többszázmilliós büntetés

A három cég összesen 660 millió forintos büntetést kapott. Ilyen esetben fontos, hogy együttműködően lépjenek fel az érintett vállalatok a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsával. Az említett cégek így is tettek, így a GVH kisebb büntetést szabott ki rájuk, mint azt eredetileg tervezték. Enyhítő körülménynek számítottak az alábbiak:

  • önkéntes feltárás
  • beismerés
  • jogorvoslatról való lemondás
  • megfelelési program bevezetése

A hivatal mindezek mellett a cégek piaci helyzetére és pénzügyi teljesítőképességére is figyelemmel volt a büntetés kiszabásakor.

További következmények

Ez a precedens tökéletes példája az ún. közbeszerzési kartell jelenségnek. Ez a legsúlyosabb versenyjogi jogsértések közé tartozó tevékenység, társadalmi szempontból hatalmas károkat okoz. További szankcióként a közbeszerzésektől is eltiltották az említett vállalatokat.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Reagált a bírálatokra a Ryanair, az utasok járnak jól

A diszkont légitársaság öt napon belül visszafizeti a törölt járatokra szóló jegyek árát a cég csütörtöki bejelentése szerint.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A szállodások 350 ezerért sem találnak 8 általánost végzett szobaasszonyt

A munkaerőhiány már most, 50-60 százalékos kihasználtságnál is fékezi a növekedést a szállodaiparban, mert azok a szálláshelyek, amelyek reménytelenül próbálják feltölteni üres álláshelyeiket, nem tudnak sem több vendéget fogadni, sem az elvárt színvonalú kiszolgálást nyújtani. Szakmai szövetségük több javaslattal állt elő.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Kínos, mondhatni ciki ügyben bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot szabott ki az „Év Terméke" díjat korábban osztó cégre, amiért az hiányosan teljesítette a saját maga által vállalt kötelezettségeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!