Jó ezt hallani, lefülelték a kartellezőket

Közbeszerzési kartellt kapcsolt le a GVH. Három vállalkozás bukott le.


A nemzeti versenyhatóság megállapította, hogy a Medibis Kft., a Medtronik Kft. és az Unicorp Kft. jogsértő módon osztott fel egymás között 2014-es, illetve 2016-os közbeszerzési tendereket.

A szóban forgó beszerzési pályázatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár írta ki (vagy tervezte kiírni) neuromodulációs eszközökre. Ezek olyan orvosi eszközök és technológiák, amelyek krónikus idegrendszeri betegségek tüneti kezelésére szolgálnak célzott elektromos vagy kémiai ingerléssel.

Felosztották egymás között

A vizsgálat során kiderült, hogy a három cég egyeztetéseket folytatott, illetve információkat osztott meg egymással, így össze tudta hangolni az ajánlati árakat, amivel gyakorlatilag a győztest is jogtalanul segítette. A kiírások túlspecifikációjához is hozzájárultak, ami némi magyarázatra szorul: az ajánlatkérésben korlátozták, vagy kizárták egymás termékeinek indulásának lehetőségét, így kiegyenlítve a nyerési esélyeiket. Itt nem álltak meg, ugyanis az ajánlattételi szakaszban is összehangoltan dolgoztak.

Többszázmilliós büntetés

A három cég összesen 660 millió forintos büntetést kapott. Ilyen esetben fontos, hogy együttműködően lépjenek fel az érintett vállalatok a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsával. Az említett cégek így is tettek, így a GVH kisebb büntetést szabott ki rájuk, mint azt eredetileg tervezték. Enyhítő körülménynek számítottak az alábbiak:

  • önkéntes feltárás
  • beismerés
  • jogorvoslatról való lemondás
  • megfelelési program bevezetése

A hivatal mindezek mellett a cégek piaci helyzetére és pénzügyi teljesítőképességére is figyelemmel volt a büntetés kiszabásakor.

További következmények

Ez a precedens tökéletes példája az ún. közbeszerzési kartell jelenségnek. Ez a legsúlyosabb versenyjogi jogsértések közé tartozó tevékenység, társadalmi szempontból hatalmas károkat okoz. További szankcióként a közbeszerzésektől is eltiltották az említett vállalatokat.


Ne hagyd ki!