A Google 130 dolgozót csoportosít át az egészségügyi részlegéről
A keresőóriás egészségügyi részlege, a Google Health több mint 130 dolgozójától vált meg a napokban. Az érintett munkavállalóka Fitbitnél folytatják pályafutásukat, ami szintén a Google tulajdonában van - írja a Business Insider.

Mint az köztudott, a Google évek óta terjeszkedik. A keresőmotorok és a hirdetések mellett a cég egyik legfőbb ágazata az egészségügy. Pontosabban azok az applikációk, amelyek célja, hogy egyszerűbbé tegyék az átlagos felhasználók és a klinikai szakemberek mindennapjait. A Google Health egyebek között mesterséges intelligenciával segíti a szakembereket a diagnózisok felállításában, illetve adatbáziskezelési támogatást is nyújt. A hétköznapi embereket pedig pontos információkkal látja el az egészségükkel kapcsolatos kérdésekben. De olyan termékük is van, amely mind a két csoport igényeit kiszolgálja. Ilyen például az a mesterséges intelligencián alapuló bőrgyógyászati segédeszköz, amely az aggodalomra okot adó bőrelváltozások diagnosztizálásában nyújt segítséget. Az említett innovációk és törekvések ellenére a Google Health most több mint 130 dolgozójától válik meg.

Megy a szervezkedés

Idén márciusban a Google Health-nél csaknem 700 ember dolgozott. Sokuk klinikai eszközöket és egészségügyi érzékelőket fejlesztett, de szép számmal akadtak kutatók is a Health csapatában. Aztán most hirtelen a cég a teljes csapat közel negyedét elküldte. Na jó, inkább átcsoportosította.

A Google januárban vásárolta fel a Fitbit-et 2,1 milliárd dollárért. A Fitbit a fitnesz karkötőiről és az aktivitásmérőiről ismert, de a cég edző szolgáltatásokat is nyújt. Továbbá komoly üzleti kapcsolatokat ápol az egészségügyi szektor többi szereplőjével. A Fitbitnek több mint 29 millió felhasználója van. A Google Health ide csoportosította át a dolgozóit. Erre valószínűlg azért került sor, mert a Google fel akarja venni a versenyt a Apple-höz hasonló versenytársaival, akik óriási szeletet hasítanak ki fitnesz eszközök iparágából. Egyebek között Google Health egészségügyi szenzorokkal és személyes nyilvántartásokkal foglalkozó csapatai, illetve egyes üzletfejlesztési vezetői folytatják pályafutásukat a Fitbitnél.

A Business Insider belső értesülései szerint az átszervezett dolgozók egy része a Google Search-nél tevékenykedik tovább. Erről egyelőre még nem sok dolog derült ki.

A Google a pandémia alatt számos új projektet indított. Ilyen például a mentális egészséget ellenőrző applikáció, vagy az a szolgáltatás, amiely a virtuális segítséget nyújtó orvosokat köti össze a bajban lévő páciensekkel. Az újraszervezett csapatok valószínűlege ezeket fejlesztik tovább a közeljövőben.

Érett a váltás

Az Alphabet 2018-ban alapította a Google Health-t Dr. David Feinberg vezetésével. Eredetileg az volt a cél, hogy a Google egy olyan adatbáziskezelési rendszert alkosson, amely lehetővé teszi a betegek adatainak széleskörű elérhetőségét. A cég úgy véli, hogy a klinikai adatok elemzése, a diagnózisok felállítása és a megfelelő orvosok megtalálása sokkal egyszerűbbé tehetőbbek a technológiai segítségével. Szép elképzelés, azonban a cég számos akadályba ütközött. Az egyik legemlékezetesebb botrány az indulásuk évében történt. A Google 2018-ban az egészségügyi rendszereket üzemeltető Ascensionnal kötött üzletet, aminek következtében rengeteg páciens adata a keresőóriáshoz került. Ez nagyon nem tetszett az embereknek.

A Google Health-nél csupán 3 csapat maradt. Az egyik csapat a Care Studioval fog foglalkozni, ami az egészségügyi nyilvántartások kezelését könnyíti meg. A másik csapat a mesterséges intelligenciára alapuló képalkotásra fog fókuszálni. A harmadik csoportot pedig a Fitbit és a Google Fit orvosai alkotják, akik feladat a szabályozási, klinikai és egészségügyi méltányossági kérdések megoldása lesz.Ne hagyd ki!