Orrspray is nyújthat bizonyos védelmet a vírusok ellen

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) néhány hete rendelte el a Virostop influenza elleni szájspray és orrspray visszavonását a forgalomból, valamint megtiltotta a két készítmény forgalmazását és reklámozását. A határozat azonban nem jogerős, mert a forgalmazó megtámadta, így a készítmények szabadon megvásárolhatóak.A döntésről szóló határozat (ITT találod) kitér arra, hogy a termékeket még az OGYÉI elődszervezete vette nyilvántartásba. Mindkét termék bodorrózsa-kivonatot tartalmaz, az anyagot korábban úgy reklámozták, hogy legyőzheti a koronavírust ( a forgalmazó ezt pontosította, de erről egy kicsit később). A hatásosságát többen megkérdőjelezték. Fontos tudni, hogy a kivonás, a betiltás oka nem az, hogy a szer ártalmas lenne, hanem az, hogy a gyártó, a Fytofontana Kft. nem tartotta be a vonatkozó szabályokat.

Ezt kifogásolta az OGYÉI

Az orvostechnikai eszközök nem alapulhatnak gyógyszerhatáson, azaz farmakológiai, immunológiai vagy metabolikus hatáson. A két készítmény ugyanakkor több, önmagában gyógyszerhatóanyagnak minősülő összetevőt, tradicionális növényi gyógyszereket tartalmaz. A gyártó úgy reklámozta a két spray-t, hogy azok képesek megelőzni bizonyos kóros immunológiai folyamatokat. A Fytofontana Kft. nem tudta bizonyítani, hogy a termékek nem a farmakológiai hatások révén érik el elsődleges hatásukat, igaz, már a hatóanyagok jelenléte miatt is helytelenül sorolta be a terméket a gyártó-írja a határozat lényegi elemeit összefoglaló 24.hu.

Nem csodaszer

A Pirulakalauz cikke szerint valószínűleg azért csak most tiltották be ezeket az évek óta forgalomban lévő termékeket, mert a gyártó nagy hírveréssel próbálta felhívni rájuk a figyelmet a járvány idején. Ha ez nem lett volna, talán nem szúrja ki a hatóság, mivel az orvostechnikai eszközöket csak nyilvántartásba veszik, és nem engedélyezik. Ilyenkor mindig a gyártó felel azért, hogy helytálló legyen, amit a termékről állít.

Fordulat az ügyben

A termékeket Magyarországon forgalmazó Fytofontana Kft. képviselői az OGYÉI határozata ellen azonnali jogvédelem iránti kérelmet adtak be a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Kollégiumának. A határozat így nem jogerős, a cég az MTI OTS Üzleti Sajtószolgálatához eljuttatott közleménye szerint a termékek jelenleg is szabadon megvásárolhatóak. A forgalmazó azt is részletesen kifejtette, miért fordult bírósághoz az ügyben.

  • A híradások alapján az a hamis tény rögzülhet a Virostop termékekkel kapcsolatban, hogy azok veszélyesek, vagy közegészségügyi kockázatot jelentenek, azonban ez nem így van. Ezt egyetlen hatósági határozat sem állítja és erre vonatkozóan nincs egyetlen egy jogerős hatósági vagy bírósági határozat sem.
  • A Virostop készítményeket alkalmazók egészségének és biztonságának veszélye nem áll fenn. A Virostop termékekből már több mint 2 millió darabot értékesítettek, jelenleg a világ 40 országában kaphatóak, 2014 óta Magyarországon is. Ez idő alatt egyetlen mellékhatás bejelentés sem érkezett és kutatások során sem tártak fel mellékhatásokat.
  • A Virostop termékek kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak. A termékek egyik fő összetevője - a mediterrán bodorrózsa kivonata - tudományosan is alátámasztottan gátolja a vírusok felszínén lévő fehérjét (az úgynevezett neuraminidáz enzimet) és így a vírusok nem tudnak bejutni a sejtekbe és szaporodni.
  • A Virostop gyártója sosem állította, hogy termékei „gyógyítják a koronavírust". Termékeinek a hatásosságát azonban a felső légúti - pl. influenza, koronavírus - fertőzések, megbetegedések megelőzése, tüneteinek a csökkentése kapcsán magyar és nemzetközi tapasztalatok, valamint kutatási eredmények is igazolják.
  • A Virostop termékek gyártója 2021. január 19-én nyújtotta be engedélyeztetésre az OGYÉI-nek a több száz magyar beteg bevonásával tervezett klinikai vizsgálati kérelmét annak érdekében, hogy még több bizonyíték és magyar adat álljon rendelkezésre a Virostop orrspray és a Virostop szájspray hatásosságával kapcsolatban.
  • A Virostop influenza elleni szájspray-t minden országban 3 éves kortól, az orrspray-t pedig 6 éves kortól ajánlja a gyártó. Az OGYÉI határozatában ugyanakkor az szerepel, hogy a bennük lévő hatóanyagok alkalmazása 12 éven aluli gyermekek számára nem ajánlott. Ezzel összefüggésben a cég megjegyzi, hogy az összetevők a piacon lévő több tucat más egyéb orvostechnikai eszközben és étrend kiegészítőkben is megjelennek különböző arányokban, ezek közül számos esetben 12 éven aluliaknak is ajánlják a használatukat.

A le nem zárult hatósági vizsgálat és a jogorvoslati eljárás során a Virostop gyártója a bizonyítékait benyújtotta, megjegyezve, hogy az eljárások egyike sem került jogerősen lezárásra. Erre még várni kell. (Képünk illusztráció, NEM a cikkben szereplő termékről készült).

Ne hagyd ki!