100-ból 10 magyar szorul valamilyen orvostechnikai eszközre, akár fáslira
Fotó: Shutterstock

100-ból 10 magyart érint, ha zűr van ezeknél a cégeknél

Orvostechnikai eszközök nélkül ma Magyarországon legalább egymillió ember élete válna sokkal nehezebbé. Az Orvostechnikai Szövetség 2020-as adatai alapján ennyien szorulnak tartósan vagy átmenetileg a gyógyászati konstrukcióra, legyen szó egy köteg gézről vagy vércukorszint-mérőbe helyezhető tesztcsíkról.


Gondok a topon

Az ellátási rendszerben vannak buktatók, és a gyógyászati termékekkel foglalkozó, vagy orvostechnikai műszereket forgalmazó vállalatok árbevétel alapján– fogalmazzunk úgy–, nincsenek a top 10-ben.

Persze vannak sikeresnek mondható vállalkozások, a Haszon listák által az Opten adatai alapján összeállított top 1000 egészségügyi cég közt tizenketten szerepelnek a gyógyszer- és orvostechnikai eszköz forgalmazó kategóriában. A lista a nettó éves árbevétel szerinti legsikeresebb eü-vállalkozásokat szedi össze, a legjobb orvostechnikai forgalmazó az összesítőben csak a 173. helyre tudott felkapaszkodni 408 millió forint nettó éves árbevétellel.

A Buda Partner Kft. ugyan javított a 2019-es adatokhoz képest, amikor a bevétele 391 millió forint volt, a 2020-as bevétellel mégis csak 9 helyet sikerült javítania. Teljesítménye a szegmenst értékelve szépnek mondható, és persze az sem elhanyagolható tény, hogy munkájuk országos tekintetben is hiánypótló.

A Buda Partner Kft.-hez tartozik ugyanis a Foodtest ételintolerancia központja, ahol számos tesztet és felmérést, vérvizsgálatot csinálnak annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön egy-egy kellemetlen tünet mögött meghúzódó allergia. A laboratóriumukban fehérjechip alapú ételintolerancia tesztet végeznek a pácienseken, amely több mint 220 féle élelmiszerre vonatkoztatható adatokkal szolgál majd. Táplálkozási tanácsokat is adnak, amely nemcsak akkor fontos, amikor az ember hóbortosan életmódot változtat, ez a minőségi élet záloga is lehet anélkül, hogy koplalni kelljen.

Nem különben fontos a Somnius Kft. munkája. A cég a szegmensek szerinti második helyét 2019 óta tartja, de összesítésben a 229. helyre csúszott a 2019-es 203-hoz képest. A vállalat égisze alá tartozik a SomnoCenter Alvászavar Központ, amely egészségügyi szolgáltatásaival azokon segít, akik kóros alvászavarokkal küzdenek.

Bár az is alvászavarnak minősül, ha beszélünk álmunkban, a SomnoCenterben 90 különböző, komoly alvászavart kezelnek, honlapjuk szerint egyedülálló módon. Budapesten, Szegeden és Pécsen rendelkeznek központtal, amelyekben a teljesség igénye nélkül poliszomnográfiás alvásvizsgálatot, légsínterápia-beállítást, poligráfiás alvásvizsgálatot, respiratórikus pulzoximéteres vizsgálatot tartanak. Az eszközhiány az intézményekben elképzelhetetlen.

Változások a bevételben

A 2019-es és 2020-as adatokat összevetve a 12 legjobb orvostechnikai eszköz forgalmazásával foglalkozó vállalkozás közt nem volt túl mély a merítés, de figyelhetők meg változások, többen lekerültek a teljes lajstromról. Nem csoda, hiszen a járvány a teljes egészségügyi ágazatot megviselte.

Három vállalat egyáltalán nem is szerepel 2020 legjobb orvostechnikai eszközökkel foglalkozó vállalata közt, akik az azt megelőző évben igen. A Vitus Holding Kft. még nem adott le 2020-as évre vonatkozó beszámolót az Opten információi szerint, pedig a 2019-es 354 millió forintos árbevételét megfigyelve lehetősége lenne rá.

A Thermal Med Kft. bevétele sajnos nem volt elégséges ahhoz 2020-ban, hogy ismét bekerüljön a top 1000-es lajstromba, 90 milliós 2019-es nettó éves árbevétele brutális zuhanással 2020-ban 6 millióra csökkent. A Med Hom Bt. 2019-ben 174 milliós árbevétellel zárt, ez 2020-ban már csak 72 millióra rúgott, ami pont nem volt elég a 74 milliós alsó határ eléréséhez.

Világjárvány, brexit mint súlyosbító tényezők

Az orvostechnikai eszközök kereskedelme meglehetősen élénk, van olyan magyarországi vállalat, amelyik csak exportra rendezkedik be, míg import áru is bőséggel landol hazánkban. Gyógyszerek és orvostechnikai eszközök is nagy számban érkeztek például Angliából, a brexit óta viszont látványos az eszközök csökkenése.

Nagy-Britannia gazdasági problémája több lábon áll, de a kamionsofőrök nagymértékű hiánya az elsődleges oka, hogy az országba súlyos hiánnyal érkezik az import áru. Ugyanez visszafelé is gondot okoz, például az orvostechnikai eszközök és gyógyszerek forgalmazói sem tudják olyan ütemben biztosítani a szükséges orvosságok ellátottságát a velük szerződésben álló országokkal, ahogy annak előtte.

A Tisza-Filoxis Kft. az egyik legsikeresebb orvosi eszköz és műszer forgalmazó, 2020-ban a nettó éves árbevétele 117 millió forint volt. Az otthoni betegellátástól kezdve webáruház üzemeltetésig széleskörűen vannak jelen az egészségügyben. Eddig ugyan nem tapasztalták, hogy a brexit különösebben befolyásolná a tevékenységünket a gyógyászati segédeszköz kereskedés terén, de azt tapasztalták, hogy Angliából érkezett megrendelést nem éri meg kiszállítani a hatalmas vámköltségek és az adminisztráció miatt, így ilyesmit nem is vállalnak.

2020 márciusában, a Covid-19 tombolása tetőfokán viszont a szállításban, a készletezésben és az árazásban is hatalmas változásokról számolt be Sass Szabolcsné, a vállalat ügyvezetője. A védőfelszerelések beszerzésén túl idén sem volt problémamentes a biznisz.

Ez év tavaszától egyes vényre elszámolhatók eszközök beszerzése nagyban megnehezedett. A nehéz beszerzés mellett a termékek elfogadhatatlan áremelése is nehezíti a vényes eszközök kiszolgálását. A NEAK nem követi az áremelést, ennek következménye, hogy több olyan termék van, amelyet drágábban tudunk beszerezni, mint amilyen áron kötelesek vagyunk kiszolgálni

- mondta.

Az Orvostechnikai Szövetség is beszámolt már korábban erről az évtizedek óta folyamatosan tapasztalható, ám 2021-ben kifejezetten kicsúcsosodó problémáról.

Sass példája szerint a náluk jelenleg készleten lévő rollátor beszerzési ára bruttó 23.390 forint, a NEAK által finanszírozott összeg ehhez képest 18.555 forint. Ha tehát a terméket az előírtak szerint adnák ki, egy rollátoron 4.835 forint lenne a veszteség. A szegmensben ez mindennapos nyűgnek számít, ami valószínűleg hosszú távon nem is fenntartható – hogy mi lesz a következő lépés, egyelőre kérdéses.

Ne hagyd ki!