Jó üzlet lehet a varázsgomba gyógyászati alkalmazása


A múlt században még vitathatatlan volt az Egyesült Államok fölénye a pszichedelikumokkal folytatott kísérletezésben, a varázslatnak azonban kezd vége szakadni.

Az élvonalbeli kutatási területek eredményeinek hasznosítása, kereskedelmi forgalomba hozatala egyértelműen az Egyesült Államok felségterülete. Legyen szó a kvantumszámítógépekről, a robotika világáról, az űrversenyről, vagy nagy technológiai platformok és közösségi hálózatok létrehozásáról, Európa mindig az Államok mögött kullogott. A mentális betegségek pszichedelikumokkal végzett kezelésében már korántsem ez a helyzet. Az elmúlt 12 hónap teljesen átalakította az erőviszonyokat. Európa átvette a vezetést.

Európa reflektorfényben

Az elmúlt év végén az egyesült királyságbeli biotechnológia cég, a Compass Pathways sikeresen szabadalmaztatta a pszilocibin szintetikus verzióját (ez az úgynevezett „varázsgombák" pszichoaktív alkotóeleme). Ennek köszönhetően az amerikai tőzsdén már 1,6 milliárd dollárra értékelték a cég részvényeit, amire a befektetők is felfigyeltek.

Az ígéretes európai biotechnológiai vállalatok listájára felkerült a berlini Atai Life Sciences vállalat is, amely a hírek szerint a nyilvános részvénykibocsátás küszöbén áll. A cég mentális betegségek kezelésére keres új megoldásokat.

Az ebben a szektorban működő londoni Beckley Psytech pedig 17 millió fontos befektetésre tett szert, ami komoly lökést adott a fejlődésének.

Változó széljárás

Az 1960-as években lényegében elkaszálták a pszichedelikumokkal végzett gyógykezeléseket az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, miután kitört a pánik az LSD miatt. A 2000-es években újra elindultak a kutatások, amelyek eredményei azt mutatják, hogy a pszilocibin és az MDMA (ecstasy) sikeresen felhasználható a poszttraumás stressz szindrómában és a depresszióban szenvedők kezelésében.

A korábban tiltott zónának számító terület bekerült a tudományos főáramba, Londonban már létezik hivatalosan bejegyzett pszichedelikus kutatóközpont (Imperial Centre for Psychedelic Research). A szerek klinikai alkalmazása előtt is kezd megnyílni az út, szigorú szabályok mellett tavaly az Egyesült Államokban, Oregon államban már kiadták az engedélyt.

Nem k\u00e1b\u00edt\u00e1s, var\u00e1zsgomba

Fotó:123RF

Nagy a bizonytalanság

Bár az említett eredmények és trendek folyamatosan izgalomban tartják a befektetőket, fontos tudni, hogy a szerekkel kapcsolatos kutatások kezdeti fázisban vannak. Pontosan még nem lehet kijelenteni, hogy mely összetevők kerülhetnek majd kereskedelmi forgalomba.

Az általános gyakorlat szerint 12,5 százalékos a jóváhagyási arány azoknál a szereknél, amelyeket felterjesztenek klinikai jóváhagyásra. A gyártás, a piacra lépés költségei is jelentősek, elérhetik az egymilliárd dollárt. A biotechnológiai szektorban rengeteg példa van bukott gyógyszerekre, vagy olyanokra, amelyet egy új megoldás egyszerűen kigolyózott.

Új megközelítések

Cosmo Fielding, a Beckley Psytech alapító-vezérigazgatója elmondta a Siftednek, hogy cége jelenleg egy 5-MeO-DMT nevű anyaggal folytat kísérleteket, melyet egy dél-afrikai növényből vonnak ki. A depressziót kezelnék vele. Ha beválik, akkor ez lehet a pszilocibin alternatívája. Előnye, hogy rövidebb ideig tart a hatása, így az orvosi adminisztráció nagyságrendekkel könnyebb lesz.

Az alapító azt reméli, hogy olyan megoldást találnak, amelynek a hatása nem tart tovább 1 óránál, hiszen gondoljunk bele, milyen költséges az, ha egy terapeutának órákon át kell figyelnie egy páciensre az elnyújtott folyamat miatt. Mások is próbálják ezt a trendet követni, például a londoni Small Pharma, amely tavaly decemberben meg is kapta az engedélyt az egyik hatóanyaga tesztelésére.

Jelentős kihívások

Bár az is nagy kihívás, hogy az új kezelési módok tesztelési engedélyt kapjanak, ez még csak a jéghegy csúcsa. A következő nehézség az, hogy kiket, hol, milyen körülmények között kezeljenek ezekkel a szerekkel. Nem mindegy, hogy a páciens milyen színű szobában, milyen képekkel tarkított környezetben van, de még a terapeuta viselkedése is meghatározó lehet, ami bonyolulttá teszi a tesztelési, majd a kezelési folyamatok egységesítését.

Az Atai Life Sciences ezt a problémát digitális módon is próbálja megközelíteni. Így a páciensek előidézhetik a megfelelő körülményeket saját maguknak, és ha valami probléma adódna a kezelés folyamán, bármikor behívhatnak digitális formában egy terapeutát, aki azonnal a rendelkezésükre áll.


Ne hagyd ki!