A magyar gyógyszermulti állami részesedése a Semmelweis Egyetemhez került a felsőoktatási modellváltás keretében.


Átadták a vagyont

A tranzakció eredményeként a Richter Gedeon Nyrt.-ben a Magyar Állam befolyása 5,25 százalékról nullára csökkent. Egyidejűleg a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány (NEOA) tulajdoni hányada 5,25 százalékra nőtt. A transzfer hétfőn lezárult – közölte a Richter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) tájékoztatása alapján. A vagyonátadással folytatódik a felsőoktatási modellváltás Semmelweis Egyetemet érintő része, hiszen a NEOA idén augusztus 1-től törvényileg gyakorolja az egyetem alapítói, tulajdonosi, fenntartói jogait. Ennek célja, hogy megvalósulhassanak azok a fejlesztések, amelyek a világ 100 legjobb egyeteme és Európa öt legkiválóbb gyógyító egyeteme közé juttatják a Semmelweist.


Kuratórium viszi az egyetemi ügyeket

A modellváltás keretében a Semmelweishez tartozó eddigi állami tulajdonú ingatlanok túlnyomó többsége, több mint 50 ingatlan az intézmény tulajdonába kerül, míg az alaptevékenységhez közvetetten kapcsolódó ingatlanok, így például az üdülők, a sportközpont az alapítvány részére kerülnek átadásra. Az alapítvány ügyvezetését legalább öt természetes személyből álló kuratórium látja el, őket az innovációért és technológiáért felelős miniszter nevezi ki. Kötelező emellett az alapítványban egy három fős felügyelőbizottságot is létrehozni. Az alapítvány felügyelőbizottságába mindössze egy tagot delegálhat az egyetem szenátusa.


The Conversation

Friss

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Újratölthető, sötétben világító növények válthatják le az utcai lámpákat

Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!