A magyar gyógyszermulti állami részesedése a Semmelweis Egyetemhez került a felsőoktatási modellváltás keretében.


Átadták a vagyont

A tranzakció eredményeként a Richter Gedeon Nyrt.-ben a Magyar Állam befolyása 5,25 százalékról nullára csökkent. Egyidejűleg a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány (NEOA) tulajdoni hányada 5,25 százalékra nőtt. A transzfer hétfőn lezárult – közölte a Richter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) tájékoztatása alapján. A vagyonátadással folytatódik a felsőoktatási modellváltás Semmelweis Egyetemet érintő része, hiszen a NEOA idén augusztus 1-től törvényileg gyakorolja az egyetem alapítói, tulajdonosi, fenntartói jogait. Ennek célja, hogy megvalósulhassanak azok a fejlesztések, amelyek a világ 100 legjobb egyeteme és Európa öt legkiválóbb gyógyító egyeteme közé juttatják a Semmelweist.


Kuratórium viszi az egyetemi ügyeket

A modellváltás keretében a Semmelweishez tartozó eddigi állami tulajdonú ingatlanok túlnyomó többsége, több mint 50 ingatlan az intézmény tulajdonába kerül, míg az alaptevékenységhez közvetetten kapcsolódó ingatlanok, így például az üdülők, a sportközpont az alapítvány részére kerülnek átadásra. Az alapítvány ügyvezetését legalább öt természetes személyből álló kuratórium látja el, őket az innovációért és technológiáért felelős miniszter nevezi ki. Kötelező emellett az alapítványban egy három fős felügyelőbizottságot is létrehozni. Az alapítvány felügyelőbizottságába mindössze egy tagot delegálhat az egyetem szenátusa.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!