Vesztegetéssel vádolja a Fővárosi Főügyészség egy fővárosi kéttannyelvű, ingyenes (az ingyenességnek később lesz jelentősége) közoktatási intézmény egykori igazgatóját.


A vád szerint az igazgató saját zsebre dolgozott, több esetben pénzt kért külföldi szülőktől azért, hogy a magyarul nem beszélő gyermekeiket az iskolába felvegye. A férfi meglehetősen sokáig, 1997-től kedve 20 évig irányította a budapesti, állami fenntartású angol-magyar kéttannyelvű általános iskolát és gimnáziumot (az nem derült ki, hogy melyiket). A vád szerint az utolsó tanévben követte el a bűncselekményeket.

Így működött a felvételi

Az iskolába a felvételről, átvételről egyedül az igazgató döntött. A külsős iskolából érkező tanulók szintfelmérők és különbözeti vizsgák sikeres letételével juthattak be a kéttannyelvű osztályokba. Ingyen. Az igazgató azonban pénzt kért a bejutásért. A rendszer úgy működött, hogy a magyarul nem beszélő szülők általában tolmács segítségével, személyesen keresték fel az igazgatót, aki az iskola bemutatását követően a két tanítási nyelvű osztályokba felvételért gyerekenként jellemzően 3000 vagy 4000 eurót kért tőlük.

A szülők nem tudtak arról, hogy az intézményben a közoktatás ingyenes, abban a hiszemben voltak, hogy az igazgató által elkért, illetve neki átadott összeg a képzés díja. A vád szerint az igazgató hét diák szüleitől szedett be pénzt (alhangon 7,5-8 millió forintot), amiért az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetést és pénzbüntetés kiszabását indítványozta.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Reagált a bírálatokra a Ryanair, az utasok járnak jól

A diszkont légitársaság öt napon belül visszafizeti a törölt járatokra szóló jegyek árát a cég csütörtöki bejelentése szerint.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A szállodások 350 ezerért sem találnak 8 általánost végzett szobaasszonyt

A munkaerőhiány már most, 50-60 százalékos kihasználtságnál is fékezi a növekedést a szállodaiparban, mert azok a szálláshelyek, amelyek reménytelenül próbálják feltölteni üres álláshelyeiket, nem tudnak sem több vendéget fogadni, sem az elvárt színvonalú kiszolgálást nyújtani. Szakmai szövetségük több javaslattal állt elő.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Kínos, mondhatni ciki ügyben bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot szabott ki az „Év Terméke" díjat korábban osztó cégre, amiért az hiányosan teljesítette a saját maga által vállalt kötelezettségeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!