Bilincsbe vert pénzügyi influeszer, akit épp a börtönbe szállítanak
Fotó: Shutterstock

Börtön fenyegeti a pénzügyi tanácsokat osztogató influenszereket

Az Ausztrál Értékpapír- és Befektetési Bizottság (ASIC) figyelmeztette a helyi influenszereket, hogy akár öt év börtönbüntetést is kaphatnak, ha megsértik a pénzügyi tanácsadásra vonatkozó törvényeket.Vége az ámokfutásnak

A bizottság hiánypótló tájékoztatót adott ki, melyben részletezi, mire számíthatnak a pénzügyi tanácsokat osztogató influenszerek, illetve, hogy pontosan mi számít pénzügyi tanácsadásnak.

A közleményt egy kutatás előzte meg, melyben az ASIC megállapította, hogy a 18-21 éves ausztrál fiatalok 33 százaléka aktívan követ legalább egy „pénzügyi influenszert” valamely közösségi média platformon. Kiderült továbbá, hogy a fiatalok 64 százaléka változtatott pénzügyi magatartásán egy influenszer tanácsai miatt.

A tisztánlátás végett

A bizottság most arra figyelmeztetett, hogy a „véleményvezéreknek” bizonyos esetekben hivatalos engedélyre van szükségük ahhoz, hogy befektetési vagy bármilyen pénzügyi tippeket, tanácsokat osztogassanak közösségi fiókjaikon. Ha megsértik az előírásokat, akár öt évre is börtönbe kerülhetnek.

Kulcsfontosságú, hogy azok az influenszerek, akik online formában pénzügyi termékekről és szolgáltatásokról értekeznek, betartsák a pénzügyi szolgáltatásokról szóló törvényeket. Ha ennek nem tesznek eleget, jelentős büntetéseket kockáztatnak, és veszélybe sodorják a befektetőket

-mondta Cathie Armor, az ASIC biztosa.

Vékony határ

A tájékoztató példákat is felsorolt, mi számít pénzügyi tanácsadásnak.

Például az, hogy „öt részvényopciót fogok megosztani veletek, melyek hosszú távon jól fognak teljesíteni, ezért érdemes befektetni beléjük és tartani őket”, valószínűleg pénzügyi terméktanácsnak minősül.

Viszont az, hogy „pénzt takaríthatsz meg azzal, ha saját magad készíted az ebédedet, nem pedig a munkahelyeden vásárolsz minden nap egy menüt”, inkább költségvetési tipp, mintsem pénzügyi tanácsadás, így az ilyen és ehhez hasonló kijelentések miatt nem fogják rács mögé dugni a tartalomgyártókat.

A tájékoztató arra is felhívja a figyelmet, hogy a pénzügyi termékekre vonatkozó félrevezető vagy megtévesztő megjegyzések szintén törvénysértőek lehetnek.

Fontos továbbá, hogy az úgynevezett affiliate linkek megosztása, amelyek online brókerekhez irányítják át a követőket, már pénzügyi szolgáltatásnak minősülhet, ami engedélyköteles.

Korábban részletesebben is írtunk a pénzügyi influeszerek tevékenységének veszélyeiről, ezt a cikkünket ITT TALÁLOD.

Ne hagyd ki!