Kim Kardashian egy Rolls-Royce előtt áll egy  mélyen dekoltált fehér felsőben
Fotó: Shutterstock

Peráradat zúdult Kim Kardashianre és Floyd Mayweatherre

Dühös befektetők perelték be Kim Kardashiant és Floyd Mayweathert, mert állítólag félrevezették őket, amikor az EthereumMax nevű, kevésbé ismert kriptovalutát népszerűsítették több millió főt számláló követői bázisuk számára.


Óvatosan a hirdetésekkel

A kaliforniai bíróságon benyújtott csoportos keresetben azzal vádolják a reality sztárt, a bokszolót és a kriptovaluta fejlesztőit, hogy hamis és félrevezető kijelentésekkel mesterségesen felpumpálták az EthereumMax árfolyamát.

Kardashian tavaly nagy feltűnést keltett, amikor Instagram fiókján megosztott egy bejegyzést, amelyben az Etherum Max kriptovalutát népszerűsítette azzal a sokatmondó kérdéssel, hogy „srácok, ti is szeretitek a kriptókat????" A reality sztár ugyan figyelmeztetett, hogy egy fizetett hirdetésről van szó, ami nem minősül pénzügyi tanácsnak, azt azonban nem tüntette fel, hogy az EthereumMax csupán egy hónapja létezett, ráadásul a fejlesztőinek kilétét is homály fedi. Azt is „elfelejtette" megemlíteni, hogy a tokennek semmi köze nincs a világ második legnagyobb kriptovalutájához, az Ethereumhoz. Egyelőre nem derült ki, hogy a fejlesztők mennyit fizettek a hirdetésért, de Kardashian szponzorációs díja bejegyzésenként 500 ezer és egymillió dollár között mozog.

Mayweather azért került bajba, mert az egyik bokszmeccsén nyíltan promotálta a valutát. Emellett a látogatók EthereumMax-szal is fizethettek a jegyekért. A per szerint ez a lépés jelentősen növelte a valuta kereskedési volumenét. A visszavonult (de többször visszatért) bokszoló egy nagy bitcoin konferencián is népszerűsítette a tokent. Az már csak részletkérdés, hogy a bitcoin evangélisták minden bizonnyal átláttak a szitán, ugyanis rendesen kifütyülték az egykori sztársportolót. Mayweather nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyi pénzt kapott a reklámért.

Mondanunk sem kell, rengetegen befektetőt vonzott a két sztár megkérdőjelezhető akciója. Perspektívába helyezve Kardashiannek közel 280, míg Mayweathernek 28 millió követője van csak Instagramon.

Azok az emberek, akik 2021 májusa és júniusa között fektettek a valutába, rövid időn belül óriási veszteségeket könyvelhettek el. Az EthereumMax árfolyama június elején 97 százalékot zuhant. Piaci ára jelenleg 0,0000000178 dollár körül mozog a júniusi 0,0000008546 dollárhoz képest.

A felperesek úgy vélik, hogy egy úgynevezett „pump and dump” folyamat áldozatai lettek. Ez egy olyan közkedvelt csalási módszer, amelynek során létrehoznak egy értéktelen kriptovalutát, jól bevásárolnak belőle, majd felbérelnek egy influenszert, aki elhinti a követői között a valuta hírét. A követők közül sokan bizalmat szavaznak a valutának, aminek az árfolyama ezáltal megugrik. Ebben a pillanatban az alapítók gyorsan megszabadulnak a tokenjeiktől, így a valuta értéke bezuhan. Az alapítók jól megszedik magukat, az átvert befektetők pedig elbukják a befektetett pénzüket.

Természetesen ezeket a vádakat az EthereumMax tagadja, a valuta piaci értékének alakulása, illetve a befektetett pénzállomány változása azonban a felperesek vádjait igazolja.

Kardashian és Mayweather egyelőre nem reagált semmilyen megkeresésre. Az nem derült ki, mekkora kártérítést követelnek a pórul járt befektetők.

Ne hagyd ki!