Az OECD kutatása szerint egyes szektorokban a vállalatok akár 30 százaléka is fizetésképtelenné válhat, aminek a levét a hitelezők, a velük partneri kapcsolatot ápoló cégek ihatnak meg. Ennek elkerülésére érdemes figyelni az intő jeleket, és ha indokolt, időben lépni.


Egyre növekvő aggodalom tapasztalható a vezető szakemberek köreiben, akik arra keresik a választ, hogyan lehet megelőzni egy partnerük fizetésképtelenné válását, illetve mit lehet tenni akkor, ha az már be is következett. Kockázatminimalizálással csökkenthetjük az esetleges károkat, ennek a legjobb eszköze a partnerek folyamatos figyelemmel kísérése, monitorozása, de kiemelten fontos a körülményekhez igazodó szerződés megkötése, a meglévő megállapodás esetleges újratervezése is, derült ki a Deloitte sajtóközleményéből.

Intő jelek

A cégnyilvántartások és a NAV-adatbázis segítségével rendszeresen ellenőrizzük, hogy indult-e az érintett vállalat ellen az alábbiak közül valamelyik:

  • felszámolás
  • végrehajtás
  • végelszámolás
  • kényszertörlés

A fentiekhez hasonló, jogutód nélküli megszűnés esetén számos forgatókönyv létezik. Felszámolásnál a követeléseket már lejártnak tekintik, és törvény alapján határozzák meg, hogy mely kérelmek kerülnek majd kiegyenlítésre. Éppen ezért hitelezőként kell bejelentkezni, itt viszont rangsorolni fogják a kérelmeket. Amint elindult a cég ellen a felszámolási folyamat, várnunk kell 40 napot, hogy jelezhessük igényünket a pénzünkre. Arra viszont figyeljünk, hogy az utolsó lehetőség ezt jelezni az a felszámolási eljárás indítását követő 180. nap.

Végelszámolás esetén már nagyobb gondban lehetünk, ekkor ugyanis bizonytalanná válhat az adós partnercég helyzete. Egyrészt nagyon könnyű elindítani ezt a folyamatot, másrészt nem lehet tudni, hogy mekkora vagyonra irányul a végrehajtás. Az is előfordulhat, hogy az adós teljes vagyona végrehajtás alá kerül, ebben az esetben a hitelezők igen kevés eséllyel pályázhatnak a pénzük visszaszerzésére.

A tőkeleszállítás is fontos indikátor, ez a cégnyilvántartásból derülhet ki, erre is fokozottan figyeljünk, hiszen ha vagyonkivonás történik a cégből, akkor jelentősen csökkenhetnek az esélyeink arra, hogy sikeres legyen a pénzbehajtásunk.

Szoros nyomonkövetéssel kezelhető az elévülés is, ami általában 5 év, viszont az új Polgári Törvénykönyv szabályozása alapján a fizetési felszólítások ezt az időt nem szakítják meg.

 Legyen naprakész minden szerződés!

Jogi szempontból is érdemes mindig körültekintően eljárni, a jelen helyzetben ennek még nagyobb szerepe van. A vis maior például sokféleképpen értelmezhető a jog alapján, ezért érdemes klauzulákkal megerősíteni a szerződéseket, ezekben pontosan meghatározni a vis maior körülményeket, és ezek joghatását is definiálni

- mondta Walter Viktória, a Deloitte Legal peres csoportjának ügyvédje.

Figyeljünk arra is, hogy a járvány hatására nemcsak az online vásárlások és digitális jelenlét nőtt meg, hanem az ezeket kihasználó kibertámadások is. Beszélhetünk e-mailek feltöréséről, adathalászatról, céges szerverközpontok megtámadásáról, és bármilyen ezekhez hasonló tevékenységről, melyek jól meghatározott szerződések nélkül nagy gondokat okozhatnak a vállalatunknak. Nagyon fontos, hogy pontosan legyen meghatározva, hogy ki lesz a felelős az esetleges támadásokért, hibákért, ezért érdemes minden új helyzethez igazítani a szerződéseket.


The Conversation

Friss

Szeptemberben kidobják a sugar daddy-ket a Google Play-ről

A Google Play szakemberei megvizsgálták a vállalat érzékeny tartalmakra vonatkozó irányelveit, és úgy döntöttek, ideje változtatni a szabályokon. Szeptembertől egyetlen sugar daddy app sem kerülhet be az androidos piactér kínálatába.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Potom pénzért árverezik el Diana hercegnő esküvői tortaszeletét

A Dominic Winter aukciós ház gondoskodott róla, hogy Diana hercegnő és Károly herceg menyegzőjéről az esemény után 40 évvel is beszéljenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez a 16 éves srác összehozott egy 2 millió dolláros üzletet

A tavalyi év egyértelmű nyertesei a kiskereskedelmi online vállalatok voltak, illetve a 16 éves New Jersey-i Max Hayden.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!