Orbán Viktor negyedszer alakíthat kormányt kétharmados többséggel
Fotó:Shutterstock

A Fidesz-KDNP kétharmados többséggel nyerte meg a  választást

A Fidesz–KDNP az előzetes eredmények alapján 135 mandátumot szerzett a 199 tagú Országgyűlésben. Ez kétharmados többség, ami azt jelenti, hogy Orbán Viktor negyedszer is alkotmányozó többséggel alakíthat kormányt.


Az ellenzéki összefogás (a DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd listája Márki-Zay Péter vezetésével) 57 mandátumot szerzett. Bejutott a parlamentbe a Mi Hazánk, amely 7 képviselővel alakíthat frakciót Toroczkai László vezetésével. A német nemzetiségi listáról mandátumot szerzett Ritter Imre, aki az elmúlt ciklusban a Fideszt segítette a szavazataival.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3 százaléknál valamivel jobb listás eredményt ért el, de a parlamentbe nem jutott be.A Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom átlépte az 1 százalékot, vagyis szintén a parlamenti küszöb alatt maradt. A Gődény György-féle Normális Párt nem érte el az 1 százalékot sem.

Egyéni győzelmekben, vagyis az egyéni körzetekben hatalmas a fideszes fölény: 88-18 az ellenzéki összefogással szemben a 106 választókerületben.

Vidéken két kivétellel mindenhol a Fidesz nyert: 86 győzelme van – az ellenzék csak Szegeden (Szabó Sándor) és Pécsen (Mellár Tamás) jut egyéni választókerületi mandátumhoz.

Az ellenzék Budapesten 16-2-re nyert.

Végeredményt majd akkor lehet hirdetni (erre néhány napot várni kell), ha megérkeznek a külképviseletekről a szavazatok, illetve ha a levélszavazatokat is megszámolták. Több olyan egyéni választókerület van, ahol a most 1. és 2. helyen álló jelölt között olyan szoros, néhány száz szavazatnyi a különbség, ez azt jelenti, hogy az átjelentkező és külképviseleti névjegyzékben szereplő szavazók voksai megfordíthatják az eredményt.

A részvételi arány 69,47 százalék volt. A gyermekvédelmi népszavazás érvénytelen lett.

Ne hagyd ki!