Visszaszoríthatják a korrupciót az új kormányzati lépések? Így látják a hazai válaszadók
Fotó: Shutterstock

A korrupcióról kérdezték a magyarokat, itt a válasz

Három magyarból kettő nem bízik abban, hogy az új korrupcióellenes intézmények miatt kevesebb lesz a visszaélés a közpénzekkel, derült ki a Népszava megrendelésére készült friss kutatásból.


A válaszadók csaknem kétharmada szerint az uniós pénzek reményében rohamtempóban felállított korrupcióellenes szervezetek nem fogják csökkenteni a hazai korrupciót. A negyedük látja úgy, hogy valóban a megtisztulás szándéka vezette a kormányt, a többség viszont úgy gondolja, a kabinet korrupcióellenesnek mondott intézkedései mögött az áll, hogy megfeleljen az Európai Uniós elvárásoknak, ami feltétele a közösségi pénzek érkezésének – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amely a Népszava megbízásából készült.

Az ellenzéki szavazók csaknem 90 százaléka, a kormánypártiak kevesebb, mint kétharmada hallott róla, hogy a kormány összeállított egy korrupciót visszaszorító törvénycsomagot az EU követelésére.

Az összes megkérdezett 8 százaléka hisz benne, hogy az Integritás Hatóság, a Korrupcióellenes Munkacsoport, vagy éppen a NAV segítségével nagyobb jogosítványokat kapó Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF munkájának köszönhetően érdemben csökken majd a korrupció,

12 százalék még valamelyest hisz ebben, ám a válaszadók több, mint kétharmada szerint ezek sem változtatnak a helyzeten. Abban, hogy valóban a korrupció visszaszorítása érdekében lépett a kormány, csak a megkérdezettek 26 százaléka hisz, s még a kormánypártiak szavazóknak is a csak a fele osztja ezt az álláspontot.


A többség szigorúbb feltételekhez, jogállamisági követelményekhez kötné az unió pénzek folyósítását.

A válaszadók kétharmada szerint a bíróságok függetlenségével és a tiszta választásokkal kapcsolatos kritériumoknak mindenképpen meg kellene felelni: az ellenzékiek 97, a bizonytalanok 62 százaléka, míg a Fidesz-KDNP-sek harmada értett ezzel egyet. Még magasabb, 71 százalékos a támogatottsága annak, hogy az ország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, az összes válaszadó 71 százaléka szerint az uniós szervezetnek is vizsgálnia kellene a hazai korrupciós ügyeket.


Ne hagyd ki!