A Reuters a világ egyik meghatározó hírügynöksége

Álhírnek nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt a sajtóértesülést, amely szerint az Európai Bizottság a közbeszerzési törvény módosítását kérte a magyar kormánytól.


A kormány semmilyen, sem hivatalos, sem informális megkeresést nem kapott a brüsszeli testülettől a közbeszerzések ügyében - mondta Gulyás Gergely az MTI-nek, miután a Reuters hírügynökségre hivatkozva a hazai sajtó egy része az európai bizottsági felszólításról cikkezett.

A Miniszterelnökség vezetője hozzátette: a kormány folyamatosan egyeztet a bizottsággal a helyreállítási alapról és a következő hétéves költségvetésről, az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár jelenleg is Brüsszelben tárgyal.

A miniszter azt mondta,

a kormány elvárja az Európai Bizottságtól, hogy teremtsen tiszta helyzetet, és azonnal cáfolja a megjelent felvetéseket, mert az ilyen jellegű álhírek aláássák és veszélyeztetik a saját forrásokkal kapcsolatos határozat ratifikációjához szükséges közbizalmat.

A Reuters egy belső dokumentumra hivatkozva azt írta, hogy az Európai Bizottság a közbeszerzési rendszer reformját kérte Magyarországtól a rendszerszintű csalások visszaszorítása érdekében. Ezt még azelőtt kellene végrehajtania a kormánynak, mielőtt az EU járványügyi helyreállítási alapjának forrásai elérhetővé válnának az ország számára. A hírügynökség szerint a magyar kormány nem válaszolt a megkeresésükre, most megtette.


Ne hagyd ki!