Többezer dolláros üzletek, aukciók és szervezett bűnözés jellemzi napjainkban a Lego világát.


A francia rendőrség tavaly júniusban egy bűnszervezet 3 tagjára csapott le Yvelines megye egyik játékboltjánál, amint éppen Legóval tömött dobozokat próbáltak ellopni. Kiderült, hogy az elkövetők lengyelek, akik kifejezetten a speciális, gyűjtői darabokra szakosodtak. A hatóságok felhívták a viszonteladók és a szülők figyelmét, hogy figyelmesen válasszák meg a Lego-beszerzési forrásaikat a növekvő bűnözés miatt, adta hírül a brit Guardian.

Nem gyerekjáték

Sokan azt hihetnénk, hogy csak gyerekek játszanak a népszerű építőkockákkal, ez viszont távol van az igazságtól. Rengeteg felnőtt van a világon, akik rajonganak a Legoért és megszállottan próbálják begyűjteni a speciális, egyedi darabokat. Aukciók, cserék, eladások zajlanak folyamatosan az online térben. Ezt próbálják kihasználni a bűnözők, hiszen egy-egy gyűjtői darabért többezer dollárt is kifizetnek a rajongók.

Szervezett bűnözés

A francia hatóságok szerint a bűnözők módszere a következő: bérelnek egy hotelszobát a párizsi régióban, majd szisztematikusan kirabolnak több játékboltot, akár a házakba is betörnek. A zsákmánnyal visszatérnek Lengyelországba, ott pedig jelentős összegekért továbbadják a lopott holmit.

Nem újdonság, hogy ezekbe a gyűjteményekbe befektetnek az emberek, viszont a pandémia itt is éreztette a hatását, ugyanis csaknem megduplázódott az aukciós házak forgalma. Az emberek több időt töltenek otthon, ami a játékpiac berobbanását eredményezte. Egy-egy ilyen aukciós házban hetente akár 1000 üzletet is lebonyolítanak.

A titok nyitja, hogy rengetegen rajonganak a játékért, a gyártó pedig nagyjából 2 évig forgalmaz egy termékcsaládot, így ezek a darabok hamar felértékelődnek a gyűjtők szemében. Egy 2007-es kiadású, Cafe Corner nevezetű Lego szett indulási ára például 150 euró körül mozgott, nemrégiben pedig 2500 euróért talált új gazdára.

Világpiaci rablóüzlet

Nem csak a franciáknak gyűlik meg a bajuk a tolvajokkal, ugyanis világszerte tapasztalható jelenségről van szó, amelyre már-már üzletág épült. Az elmúlt 5 évben Kanada, az USA és Ausztrália is jelentős mennyiségű és nagy összegű lopásokat jelentett. 2005-ben például San Diegóban kapcsoltak le egy nőkből álló szervezetet, akiknél 200 ezer dollárnyi értékű játékot találtak.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Itt a videó a világ legdrágább, 60 ezer forintos sült krumplijáról

Kétszáz dollárért, vagyis több mint 60 ezer forintért kínálja a világ legdrágább sült krumpliját egy New-York-i étterem. Ez a csúcs, a Guinness -rekordok szerkesztősége hitelesítette.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A győzelemig birkózik az MNB az inflációval

A Magyar Nemzeti Bank ma sem hagyott kétséget afelől, hogy mindaddig kitart a nemrégiben megkezdett monetáris szigorítás mellett, amíg le nem töri az elmúlt hónapokban éves összevetésben 5 százalék feletti inflációt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ha vettél ezekből a hústermékekből, ne egyél belőlük, visszakapod az árát

Három hústerméket hívott vissza a METRO Kereskedelmi Kft. elővigyázatosságból, etilén-oxid jelenléte miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!