Többezer dolláros üzletek, aukciók és szervezett bűnözés jellemzi napjainkban a Lego világát.


A francia rendőrség tavaly júniusban egy bűnszervezet 3 tagjára csapott le Yvelines megye egyik játékboltjánál, amint éppen Legóval tömött dobozokat próbáltak ellopni. Kiderült, hogy az elkövetők lengyelek, akik kifejezetten a speciális, gyűjtői darabokra szakosodtak. A hatóságok felhívták a viszonteladók és a szülők figyelmét, hogy figyelmesen válasszák meg a Lego-beszerzési forrásaikat a növekvő bűnözés miatt, adta hírül a brit Guardian.

Nem gyerekjáték

Sokan azt hihetnénk, hogy csak gyerekek játszanak a népszerű építőkockákkal, ez viszont távol van az igazságtól. Rengeteg felnőtt van a világon, akik rajonganak a Legoért és megszállottan próbálják begyűjteni a speciális, egyedi darabokat. Aukciók, cserék, eladások zajlanak folyamatosan az online térben. Ezt próbálják kihasználni a bűnözők, hiszen egy-egy gyűjtői darabért többezer dollárt is kifizetnek a rajongók.

Szervezett bűnözés

A francia hatóságok szerint a bűnözők módszere a következő: bérelnek egy hotelszobát a párizsi régióban, majd szisztematikusan kirabolnak több játékboltot, akár a házakba is betörnek. A zsákmánnyal visszatérnek Lengyelországba, ott pedig jelentős összegekért továbbadják a lopott holmit.

Nem újdonság, hogy ezekbe a gyűjteményekbe befektetnek az emberek, viszont a pandémia itt is éreztette a hatását, ugyanis csaknem megduplázódott az aukciós házak forgalma. Az emberek több időt töltenek otthon, ami a játékpiac berobbanását eredményezte. Egy-egy ilyen aukciós házban hetente akár 1000 üzletet is lebonyolítanak.

A titok nyitja, hogy rengetegen rajonganak a játékért, a gyártó pedig nagyjából 2 évig forgalmaz egy termékcsaládot, így ezek a darabok hamar felértékelődnek a gyűjtők szemében. Egy 2007-es kiadású, Cafe Corner nevezetű Lego szett indulási ára például 150 euró körül mozgott, nemrégiben pedig 2500 euróért talált új gazdára.

Világpiaci rablóüzlet

Nem csak a franciáknak gyűlik meg a bajuk a tolvajokkal, ugyanis világszerte tapasztalható jelenségről van szó, amelyre már-már üzletág épült. Az elmúlt 5 évben Kanada, az USA és Ausztrália is jelentős mennyiségű és nagy összegű lopásokat jelentett. 2005-ben például San Diegóban kapcsoltak le egy nőkből álló szervezetet, akiknél 200 ezer dollárnyi értékű játékot találtak.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A befektetők imádják Kelet-Európa új slágerstartupját

A csehországi Rossum szoftverfejlesztő vállalat 100 millió dolláros befektetéshez jutott, ennk köszönhetően térségünk egyik legértékesebb startupjává lépett elő. Nézzük, miért imádják a befektetők az alig hatéves vállalkozást!

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szereted hallatni a hangodat? A Spotify újításának örülni fogsz

A Spotify bejelentette, hogy a három éve indított podcast szolgáltatásait a tartalomgyártók hamarosan szélesebb körben is igénybe vehetik. A zenei streamingszolgáltató vállalat abban reménykedik, hogy az újítással növelheti a prémium előfizetői számát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Fiatal programozó zseni vállalkozását nyelte le a Twitter

Nick Caldwell, a Twitter mérnöki divíziójának alelnöke stílusosan a Twitter-en jelentette be, hogy a közösségi platform felvásárolta a Sphere chat applikációt. A Sphere-t az a vállalkozó zseni alkotta, akitől alig 17 éves korában a Yahoo 30 millió dollárért megvásárolta az első startupját.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!