​Victoria's Secret modellek fehér pólóban és farmerben

Victoria's Secret modellek

Fotó: Shutterstock

Átvert munkásokon segített a fehérneműk világhírű gyártója

8,3 millió dolláros kártérítést kapnak egy globális fehérnemű-brandek beszállítójaként működő thaiföldi gyár dolgozói. Munkajogi aktivisták szerint ez a legnagyobb összegű ilyen kifizetés a globális ruhaiparban.

Az összeget részben vagy teljes egészében a Victoria’s Secret fehérnemű brand fizeti, a részleteket nem árulták el.

Példaként szolgálhat

Mintegy 1200 dolgozót bocsátottak el tavaly márciusban bérkifizetés és végkielégítés nélkül, miután a Brilliant Alliance Co csődöt jelentett, és bezárta Samut Prakan tartományban lévő gyárát. A cég mások mellett a Victoria’s Secret alvállalkozója is volt.

Munkajogi aktivisták szerint hasonló, bérrendezés nélküli elbocsátások, szavaik szerint „bérrablások” százával történek a ruhaiparban a pandémia idején.

A Victoria’s Secret a Brilliant Alliance-szel történt hitelmegállapodás keretében rendezi a tartozást.

Ez példaként szolgálhat a globális brandek számára, hogy komolyan vegyék az ellátási láncukhoz tartozó munkavállalók jogait

– véli a Scott Nova munkajogi érdekvédelmi csoport vezetője.

A világmárkáknak észre kell venniük, hogy nem csupán passzív befektetők, hanem irányadók a munkaügyi normák meghatározásában – fogalmazott David Welsh, a Solidarity Center thaiföldi igazgatója.

Fizetés: 10 év múlva

Több mint egy év telt el azóta, hogy a Brillliant Allience és hongkongi tulajdonosa, a Clover Group nem fizette ki az elküldött thaiföldi munkásokat. A Victoria’s Secret most a hitelmegállapodást a Clover tulajdonosaira is kiterjesztve fizeti ki a kártérítést

- derül ki az amerikai brand közleményéből.

A Reuters szerint az nem világos, hogy a Victoria’s Secret a 8,3 millió dollárból mennyit vállalt magára. A brand közleményből az derül ki, hogy a thaiföldi cég „nincs abban a helyzetben, hogy maga gondoskodjon a kifizetésekről”, ezért „a VS beleegyezett, hogy megelőlegzi a végkielégítés összegét”, de hogy pontosan mekkora részben, azt nem árulták el.

A Reuters láthatta a thaiföldi munkaügyi minisztérium erre vonatkozó dokumentumait, és abban összesen – átszámítva - 8,3 millió dollár szerepelt.

A Clover eredetileg azt mondta a munkásoknak, hogy 10 év múlva tudja teljesen kifizetni őket.


Ne hagyd ki!