Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága ítélete szerint a Nestlé és a Cargill nevű csokoládégyártók nem felelősek a számukra kakaót termelő ültetvényeken alkalmazott gyerekmunkásokért.


A 9 bíró közül csak egy fogalmazott meg ellenvéleményt, 8-an úgy ítélték meg, hogy a vállalatok, bár technikai és pénzügyi segítséget nyújtanak az ültetvényeknek az ott megtermelt kakaó exkluzív felvásárlási jogaiért cserébe, nem felelősek azok illegális gyakorlatáért. A pert hat mali származású gyerekmunkás indította még 2005-ben (!), akik elmondták, hogy erőszakkal szállították őket az ültetvényekre, ahol napi 14 órákat dolgoztak, fegyveresek őrizték őket és élelmen kívül nem nagyon kaptak bért sem, írja a vg.hu. A bírák szerint nem sikerült azt bizonyítani, hogy a gyerekmunkáról szóló döntéseket az Egyesült Államok területén hozták.

A döntés nagy győzelem a vállalati Amerikának

Az ország munkaügyi minisztériuma tavaly októberi jelentése szerint Elefántcsont és Ghána területén 1,56 millió gyerekmunkás dolgozik a kakaóföldeken. Ez ráadásul azt is jelenti, hogy egy évtized alatt a két országban élő gyerekrabszolgák aránya az 5 és 17 év közötti korosztályban 31-ről 45 százalékra nőtt.

A Nestlé közleményében arról írt, hogy sosem vettek részt a keresetben kifogásolt gyakorlatokban és elkötelezettek a gyerekmunka visszaszorításában a csokoládé iparon belül. A problémát a gyökerénél kell kezelni, ezért a cég dollármilliókat fektet be az oktatásba a térségben.


The Conversation

Friss

A két tesó csípős cukorkákkal robbantott bankot

A 26 éves JJ és a 19 éves Rudy Jimenez élete egyetlen év alatt olyan fordulatot vett, amelyre egyikőjük sem számított. Az Egyesült Államokban, Houston közelében élő mexikói testvérpár mellékesként indított el egy kis online webshopot, amely csupán 12 hónap több mint 30 milliós bevételt generált.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy megnyerő önéletrajz érdekében kerüld el ezt a 6 bakit!

Manapság fontosabb, mint valaha, hogy tökéletes legyen az önéletrajzod. Hiába áll rendelkezésre az interneten CV készítési útmutatók tömkelege, sokan mellényúlnak. Nézzük, mire érdemes figyelni az önéletrajz elkészítésekor!

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: NeONBRAND on Unsplash

Lehet, hogy büdös, de jól fizet a kukabúvárkodás

Míg a legtöbb ember sportol vagy zenél a szabadidejében, addig a New York-ban élő Sheffield házaspár járja a környéket, és szemetesekre vadászik. Az érdekes hobbi havonta 900 ezer forintot hoz a házaspárnak.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!