Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága ítélete szerint a Nestlé és a Cargill nevű csokoládégyártók nem felelősek a számukra kakaót termelő ültetvényeken alkalmazott gyerekmunkásokért.


A 9 bíró közül csak egy fogalmazott meg ellenvéleményt, 8-an úgy ítélték meg, hogy a vállalatok, bár technikai és pénzügyi segítséget nyújtanak az ültetvényeknek az ott megtermelt kakaó exkluzív felvásárlási jogaiért cserébe, nem felelősek azok illegális gyakorlatáért. A pert hat mali származású gyerekmunkás indította még 2005-ben (!), akik elmondták, hogy erőszakkal szállították őket az ültetvényekre, ahol napi 14 órákat dolgoztak, fegyveresek őrizték őket és élelmen kívül nem nagyon kaptak bért sem, írja a vg.hu. A bírák szerint nem sikerült azt bizonyítani, hogy a gyerekmunkáról szóló döntéseket az Egyesült Államok területén hozták.

A döntés nagy győzelem a vállalati Amerikának

Az ország munkaügyi minisztériuma tavaly októberi jelentése szerint Elefántcsont és Ghána területén 1,56 millió gyerekmunkás dolgozik a kakaóföldeken. Ez ráadásul azt is jelenti, hogy egy évtized alatt a két országban élő gyerekrabszolgák aránya az 5 és 17 év közötti korosztályban 31-ről 45 százalékra nőtt.

A Nestlé közleményében arról írt, hogy sosem vettek részt a keresetben kifogásolt gyakorlatokban és elkötelezettek a gyerekmunka visszaszorításában a csokoládé iparon belül. A problémát a gyökerénél kell kezelni, ezért a cég dollármilliókat fektet be az oktatásba a térségben.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!