Nem a Nestlé bűne, hogy gyerekrabszolgák szedték a csokijához a kakaót
Fotó:123RF

Nem a Nestlé bűne, hogy gyerekrabszolgák szedték a csokijához a kakaót

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága ítélete szerint a Nestlé és a Cargill nevű csokoládégyártók nem felelősek a számukra kakaót termelő ültetvényeken alkalmazott gyerekmunkásokért.


A 9 bíró közül csak egy fogalmazott meg ellenvéleményt, 8-an úgy ítélték meg, hogy a vállalatok, bár technikai és pénzügyi segítséget nyújtanak az ültetvényeknek az ott megtermelt kakaó exkluzív felvásárlási jogaiért cserébe, nem felelősek azok illegális gyakorlatáért. A pert hat mali származású gyerekmunkás indította még 2005-ben (!), akik elmondták, hogy erőszakkal szállították őket az ültetvényekre, ahol napi 14 órákat dolgoztak, fegyveresek őrizték őket és élelmen kívül nem nagyon kaptak bért sem, írja a vg.hu. A bírák szerint nem sikerült azt bizonyítani, hogy a gyerekmunkáról szóló döntéseket az Egyesült Államok területén hozták.

A döntés nagy győzelem a vállalati Amerikának

Az ország munkaügyi minisztériuma tavaly októberi jelentése szerint Elefántcsont és Ghána területén 1,56 millió gyerekmunkás dolgozik a kakaóföldeken. Ez ráadásul azt is jelenti, hogy egy évtized alatt a két országban élő gyerekrabszolgák aránya az 5 és 17 év közötti korosztályban 31-ről 45 százalékra nőtt.

A Nestlé közleményében arról írt, hogy sosem vettek részt a keresetben kifogásolt gyakorlatokban és elkötelezettek a gyerekmunka visszaszorításában a csokoládé iparon belül. A problémát a gyökerénél kell kezelni, ezért a cég dollármilliókat fektet be az oktatásba a térségben.


Ne hagyd ki!