A Pannónia Nyugdíjpénztár megvizsgálja a jogorvoslat lehetőségét a jegybank döntése után
Fotó:123RF

„Alaptalan és megtévesztő”: reagált a Pannónia Nyugdíjpénztár az MNB döntésére

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja. A pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.


 Az előzmények

Amint arról beszámoltunk, az MNB csütörtökön közölte, hogy a pénztártagok számára előnytelen ingatlanügyleteket bonyolítottak a Pannónia Nyugdíjpénztár vezetői, ezért a jegybank kezdeményezte az ügyvezető és az igazgatótanács elnökének felmentését. Az ügyvezetőre, az igazgatótanács elnökére és további 13 jelenlegi és volt pénztári vezetőre összesen 59 millió forintos személyi bírságot is kiszabott a jegybank a pénztártagok számára vagyoni hátrányt okozó ingatlanügyletek nyomán.

A válasz

A Pannónia Nyugdíjpénztár reagálásában hangsúlyozta, hogy a pénztár vezetői mindenkor, így az ingatlanügyletekben is gondosan, felelősen és a pénztártagok érdekének megfelelően jártak és járnak el. A nyugdíjpénztár álláspontja, hogy az MNB határozatában lévő megállapítások alaptalanok, az MNB által kiadott tájékoztatás pedig megtévesztő, írja az MTI.

Az ingatlanfejlesztés végrehajtása törvényes és sikeres volt, az előzetes terveket jelentősen meghaladó eredményt hozott a pénztártagok számára. A Pannónia Nyugdíjpénztár közel 130 milliárd forintos vagyonának fél ezrelékét érinti az MNB által vizsgált befektetés. A pénztár vezetése által kidolgozott és elfogadott ingatlanstratégia által az utóbbi években dinamikusan nőtt az ingatlan portfólió hozama, 2020-ban kiemelkedő, éves 10 százalékos eredményt ér el

- közölte a nyugdíjpénztár.

A pénztár ingatlanbefektetéseit és a kapcsolódó adásvételek értékét a pénztár letétkezelője, az MNB által engedélyezett értékbecslő, több független igazságügyi szakértő, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálta és elfogadta. Valamennyi befektetési döntésről a tagokat a közgyűlésen keresztül folyamatosan tájékoztatták. Mind a vizsgált ügylet, mind a pénztár teljes gazdálkodása jogszerű és átlátható, a tagok hosszú távú érdekeit folyamatosan figyelembe veszik - hangsúlyozta a Pannónia Nyugdíjpénztár.

A 26 éves Pannónia Nyugdíjpénztár 36 ezres taglétszámával a 9. a pénztárak között, de a tagok vagyona alapján a 6. helyet foglalja el. Az egy főre jutó megtakarítás meghaladja a szektor átlagát, fejenként több mint 3,5 millió forint.


Ne hagyd ki!