Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a pedagógusok
Fotó: Shutterstock

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a pedagógusok

A pedagógusok két szakszervezeti tömörülés, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), valamint a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felhívására tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot hétfő délelőtt. A sztrájk jogszerűségéről vita alakult ki a szervezők és az oktatási területet felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma között.


A vita

A munkabeszüntetés szervezői béremelést, a munkaterhek csökkentését és a kötelező oltásról szóló döntés visszavonását követelték. A reggel 8 és 10 óra között megrendezett demonstrációt a bíróság első fokon jogszerűnek ítélte. A szakszervezetek érvelése szerint azzal, hogy a kormány 10 óráig nem nyújtott be fellebbezést az elsőfokú döntés ellen, és a sztrájk megvalósult, a másodfok ezzel nem fog foglalkozni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezzel szemben sajnálatosnak nevezte, hogy a szakszervezetek annak ellenére megszervezték a sztrájkot, hogy annak jogi feltételei nem álltak fenn. A minisztérium még szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk, mivel a bíróság csak pénteken hozott elsőfokú, nem jogerős határozatot, a jogszabály szerint pedig sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla.

A résztvevők számáról

Országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett rész a hétfői sztrájkban - közölte az előzetes adatok alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel. A szakszervezetek tudomása szerint több mint 20 ezren vettek részt a munkabeszüntetésben a közoktatásban dolgozók közül, úgy, hogy a tankerületek az ország több pontján erős nyomás alá helyzeték őket és a szülőket is.


Ne hagyd ki!