A hitelezők nem férhetnek hozzá a családok szja-visszatérítéséhez, maradnak a húszezresek a pénztárcában
Fotó: Shutterstock

A hitelezők nem tehetik rá a kezüket a családok szja-visszatérítésére

A kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva döntött úgy, hogy a követéskezelők, hitelezők nem nyúlhatnak hozzá a hamarosan érkező pénzhez.


A rendelet

A Kormány 17/2022. (I. 24.) Korm. rendelete a veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítés előlegének követelésfoglalás alóli mentesítéséről címmel jelent meg kormánydöntés a hétfő esti közlönyben.

A lényeg itt van:

"A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Törvény) 26. alcímében foglalt, a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítésével kapcsolatos kedvezmény, ekho-kedvezmény, valamint visszatérítés előlege tekintetében, a Törvény 32. § (4) bekezdésében foglaltakon túl, a megállapított előlegre a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 110. §-a szerinti követelésfoglalást foganatosítani nem lehet.

  Mit jelent ez a gyakorlatban?

A portfolio.hu emlékeztet arra, a bírósági végrehajtásról szóló törvény rendeletben említett fenti paragrafusa pedig azt mondja ki, hogy "ha az adósnak harmadik személlyel szemben követelése van, illetőleg az adós harmadik személlyel olyan szerződést kötött, amelyből később követelése keletkezik, a végrehajtó a követelést lefoglalja, egyúttal a harmadik személyt nyilatkozatra hívja fel, figyelmeztetve őt a 112. és 113. § szerinti jogkövetkezményekre".

Mindez azt jelenti, hogy ha olyan család jut plusz pénzhez, amelynek tartozása van, akkor a hitelező nem juthat a pénzéhez az szja-visszatérítés terhére.


Ne hagyd ki!