Ez lehet a jövő 10 csúcsszakmája, csak jussunk el odáig
Fotó:123RF

Ez lehet a jövő 10 csúcsszakmája, csak jussunk el odáig

A Bank of America a munka világának jövőjével foglalkozó friss tanulmányában 10 olyan munkakört nevezett meg, amely ma még nem létezik, de nagy szükség lehet rá a jövőben.


A koronavírus-járvány felgyorsította a digitalizációt, ennek következtében emberek millióinak kell a közeli jövőben szakmát váltaniuk. A Bank of America a „Munka jövője" című tanulmányában kísérletet tett olyan szakmák megnevezésére, amelyek még csak ezután születnek meg. A Portfolio.hu ennek kapcsán felidézi, hogy a World Economic Forum előrejelzése szerint az iskolát most kezdő gyerekek kétharmada olyan munkakörben fog majd dolgozni, amely ma még nem is létezik.

A 10-es lista

Űrtúra-vezető

A kereskedelmi űrutazás beindulásával szükség lesz túravezetőkre, akik gondoskodnak a civil utasok biztonságáról.

Szabadidő-tervező

Az automatizáció térnyerésével 2025-re a gépek már jelentősen segíteni fogják a munkát, ami azt jelenti, hogy az embereknek több idejük lesz pihenésre. A szabadidő-tervező erre kínál testreszabott megoldásokat.

Műhús-szakértő

A laborokban előállított húsok terjedésével szükség lesz olyan élelmiszermérnökökre, akik figyelik és felügyelik a folyamatokat.

Virtuális valóság-influenszer

Ezt ma még kicsit nehéz felfogni, de azt már tudjuk, hogy a meghatározó influenszerek nagyon jól keresnek, és ezt a tevékenységet a virtuális valóságra is kiterjeszthetik.

Nanogyógyászati sebész

A jövő orvostudománya a nanogyógyászat felé fordulhat, ami azt jelenti, hogy a betegek szervezetében mini robotok végzik el a gyógyítást.

Mesterséges intelligencia-biológus a genetikában

Van egy technológia, a CRISPR, amely lehetővé teszi a DNS-szekvenciák megváltoztatását. Tudósok állítják, hogy a technológia segítségével tudtak olyan géneket azonosítani, amelyek megvédhetnek a koronavírus-fertőzéstől.

Környezet-helyreállító stratéga

A környezetszennyezés csökkentésének egyik módja a termőföld erdősítése, így szükség lesz olyan emberekre a jövőben, akik meg tudják tervezni, hogy hogyan lehet ezeket a területeket újrahasznosítani.

Éghajlati geomérnökök

A jövő tudósainak feladata lehet olyan vegyi anyagok kifejlesztése, amelyet a sztratoszférába juttatva hűteni lehet a bolygót.

Etikus algoritmus-programozók

A jövőben szükség lesz olyan programozókra, akik megtanítják etikusan viselkedni a robotokat.

Adatbiztonsági menedzserek

A személyes adatok védelme kulcsfontosságú lesz a jövőben a szaporodó kibertámadások veszélye miatt, így szükség lesz olyan dolgozókra, akik arra specializálódnak, hogy megelőzzék ezeket az eseteket.

Szép új világ vár ránk. Mi leszel, ha nagy leszel?


Ne hagyd ki!