Ez lehet a jövő 10 csúcsszakmája, csak jussunk el odáig
Fotó:123RF

Ez lehet a jövő 10 csúcsszakmája, csak jussunk el odáig

A Bank of America a munka világának jövőjével foglalkozó friss tanulmányában 10 olyan munkakört nevezett meg, amely ma még nem létezik, de nagy szükség lehet rá a jövőben.


A koronavírus-járvány felgyorsította a digitalizációt, ennek következtében emberek millióinak kell a közeli jövőben szakmát váltaniuk. A Bank of America a „Munka jövője" című tanulmányában kísérletet tett olyan szakmák megnevezésére, amelyek még csak ezután születnek meg. A Portfolio.hu ennek kapcsán felidézi, hogy a World Economic Forum előrejelzése szerint az iskolát most kezdő gyerekek kétharmada olyan munkakörben fog majd dolgozni, amely ma még nem is létezik.

A 10-es lista

Űrtúra-vezető

A kereskedelmi űrutazás beindulásával szükség lesz túravezetőkre, akik gondoskodnak a civil utasok biztonságáról.

Szabadidő-tervező

Az automatizáció térnyerésével 2025-re a gépek már jelentősen segíteni fogják a munkát, ami azt jelenti, hogy az embereknek több idejük lesz pihenésre. A szabadidő-tervező erre kínál testreszabott megoldásokat.

Műhús-szakértő

A laborokban előállított húsok terjedésével szükség lesz olyan élelmiszermérnökökre, akik figyelik és felügyelik a folyamatokat.

Virtuális valóság-influenszer

Ezt ma még kicsit nehéz felfogni, de azt már tudjuk, hogy a meghatározó influenszerek nagyon jól keresnek, és ezt a tevékenységet a virtuális valóságra is kiterjeszthetik.

Nanogyógyászati sebész

A jövő orvostudománya a nanogyógyászat felé fordulhat, ami azt jelenti, hogy a betegek szervezetében mini robotok végzik el a gyógyítást.

Mesterséges intelligencia-biológus a genetikában

Van egy technológia, a CRISPR, amely lehetővé teszi a DNS-szekvenciák megváltoztatását. Tudósok állítják, hogy a technológia segítségével tudtak olyan géneket azonosítani, amelyek megvédhetnek a koronavírus-fertőzéstől.

Környezet-helyreállító stratéga

A környezetszennyezés csökkentésének egyik módja a termőföld erdősítése, így szükség lesz olyan emberekre a jövőben, akik meg tudják tervezni, hogy hogyan lehet ezeket a területeket újrahasznosítani.

Éghajlati geomérnökök

A jövő tudósainak feladata lehet olyan vegyi anyagok kifejlesztése, amelyet a sztratoszférába juttatva hűteni lehet a bolygót.

Etikus algoritmus-programozók

A jövőben szükség lesz olyan programozókra, akik megtanítják etikusan viselkedni a robotokat.

Adatbiztonsági menedzserek

A személyes adatok védelme kulcsfontosságú lesz a jövőben a szaporodó kibertámadások veszélye miatt, így szükség lesz olyan dolgozókra, akik arra specializálódnak, hogy megelőzzék ezeket az eseteket.

Szép új világ vár ránk. Mi leszel, ha nagy leszel?


The Conversation

Ne hagyd ki!