Távcsővel figyel egy ember
Fotó: Shutterstock

5 dolog, amit mindenki elront az álláskereséskor

Te is úgy érzed, hogy rossz munkahelyen dolgozol? Nem vagy egyedül, minden második alkalmazott így van ezzel a statisztikák szerint. A legtöbben nem mernek váltani, de aki vált, az is rosszul indul. A munkaeropiac.eu összegyűjtötte az 5 legnagyobb hibát a munkakeresésnél.

A pandémia ellenére az álláskeresés forró topic. Tény, hogy a járvány legtöbbünk számára nem éppen a szakmai fejlődés időszaka volt, azonban most végre boldogabb idők jöhetnek.

Német kutatások szerint ugyanis a cégek jelenleg 20 százalékkal több állást hirdetnek meg, mint a pandémia kitörése előtt. Ugyanakkor azt is megállapították, hogy minden második munkavállaló elégedetlen jelenlegi pozíciójával. Ez utóbbi ugyan nem örvendetes, de álljunk hozzá pozitívan: tulajdonképpen a körülmények ideálisak a váltáshoz. Ahhoz azonban, hogy a keresés és a pályázat jól is sikerüljön, nem árt az alábbi hibákat elkerülni.

Döntsd el, téged mi érdekel!

Sokan – főként pályakezdőként – azt sem tudják, igazából milyen állást keresnek. Viszont ha saját motivációink és céljaink nem egyértelműek, hajlamosak vagyunk olyan munkát megpályázni, ami csak társadalmi szempontból hangzik jól, de nem is nekünk való: státusszal vagy elismeréssel kecsegtet. Vigyázzunk, mert ez nem feltétlenül fog elégedettséget okozni! A szakmai boldogulás kulcsa a személyes erősségek ismerete és felhasználása.

​Egyoldalú álláskeresés

Internet nélkül a munkaerőpiacon aligha történne bármi, a statisztikák szerint a legtöbb jelentkezés online megy végbe, vagyis netes portálokon, céges honlapokon keresztül. Az álláskeresőnek azonban érdemes odafigyelni arra, hogy ne szűkítse le saját lehetőségeit azzal, hogy csupán a weben keres rá az őt érdeklő feladatokra. Érdemes ellátogatni karrierbörzékre, ismerősöknél érdeklődni.

Közhely, de ne legyél közhelyes

Sok pályázónak okoz fejtörést a motivációs levél megfogalmazása, ezért hajlamosak egy sablont megírni és ezt használni minden jelentkezéshez. Sajnos nem mindig célravezető a dolog, főként, ha az írás tele van közhelyekkel, semmitmondó kifejezésekkel. Ha például azt írnánk, jó csapatjátékosok vagyunk, helyette inkább hozzunk fel a betölteni kívánt pozíció szempontjából releváns példákat erre.

Porold le az önéletrajzod

Akik régebb óta töltenek be egy állást, sokszor elhanyagolják a CV-jüket, holott egy új munka megszerzésében jócskán segít, ha kissé leporolják, mondhatni „feltuningolják" azt. Legyen látványos, cool, de jól átlátható. Na persze nem kell videós magamutogatás, mint amilyet Barney Stinson csinált az Így jártam anyátokkal sorozatban, de azért nem árt, ha némi kreativitást beleviszel.

Mérd fel mennyit érsz!

A pénzről igenis beszélni kell. Legalábbis álláskereséskor biztosan. Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy az embernek tisztában kell lennie saját piaci értékével. Az utópisztikus fizetési igények nyilván tabunak számítanak, azonban alá sem szabad becsülnünk magunkat. A jelentkezés előtt érdemes tájékozódni összehasonlítóportálokon vagy átlagbérek alapján.


Ne hagyd ki!