Rekord alacsonyan áll a regisztrált álláskeresők száma
Fotó: Shutterstock

Ilyen jó októberi adatra még nem volt példa a munkaerőpiacon

Az egy évvel korábbi kimutatáshoz képest több mint tízezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásából származó friss adatnál októberben még sosem mértek alacsonyabbat - írja közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).


A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat idén októberben 235 634 álláskeresőt tartott nyilván a szervezet legújabb gyorsjelentése szerint. A tizedik hónapban korábban egyetlen évben sem rögzítettek ilyen alacsony szintet, a járványhelyzet előtti csúcsérték is meghaladta a 239 ezret. 2021 októberéhez viszonyítva 4,3, idén szeptemberhez képest pedig 1,1 százalékos mérséklődés tapasztalható az álláskeresők számában.

2022 nyarán minden eddiginél kevesebben voltak munka nélkül a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartása szerint. Júniusban a regisztrált álláskeresők száma rekordszintre, 230 ezer közelébe csökkent, és minimális elmozdulásokkal július-augusztusban is hasonlóképpen alakult. Mostanáig 2019-ben mérték a legjobb éves átlagot, amely azonban így sem süllyedt 250 ezer fő alá. Az idei első tíz hónap összesített mutatója ezzel szemben még a 240 ezres szint alá is befér.

A koronavírus magyarországi megjelenése után néhány hónap alatt másfélszeresére futott fel az álláskeresők száma. A szomszédságunkban zajló háború egyelőre nem járt hasonló következményekkel, de az energiahordozók drágulása miatt a kormánynak lépnie kellett. A minisztérium indoklása szerint ezért indították el a feldolgozóipari kis- és középvállalkozások energiatámogatási programját, ezen túlmenően a közelmúltban meghirdetett gyármentő program is jelentős forrásokat biztosít a nagyvállalati álláshelyek megőrzéséhez.


Ne hagyd ki!