Három intézkedést a kormánytól a vállalatok terheinek enyhítésére
Fotó: Shutterstock

Három intézkedés a kormánytól a vállalkozások megsegítésére

Szokatlan időpontban, szombaton tartanak Kormányinfót, amelyen ezúttal Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is részt vesz. Három, a kkv-k működését segítő gazdasági intézkedést jelentettek be.Kiterjesztik a kamatstopot a kkv szektorra, gyármentő programot hirdetnek és tovább lehet igényelni a Széchenyi Kártya plusz program támogatásait.

Kamatstop


Nagy Márton a kkv-k változó hitelű kamatairól elmondta: a kamatstopnál június 28 lesz a referenciaidőpont: ekkor 7,77 százalék volt a bankközi kamatláb. Ez a program november 15-én kezdődik, és jövő július elsejéig tart. A hitelállomány megközelíti a 2000 milliárdot, az intézkedés 60 ezer kkv-t érint.A részletszabályokon még dolgoznak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a júniusi szintre vezetik vissza a kamatokat, november 15-től, de visszamenőleg, a múlt heti kamatemelésben érintettek esetében is – mondta Nagy Márton.

Gyármentés

A kormány a program első körében 150 milliárd forint összértékű támogatást nyújt a nagyvállalatok energiahatékonyságát növelő beruházásokhoz - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még reggel, a közösségi oldalán. A november 2-án induló gyármentő program keretében elő fogják segíteni a sikerrel pályázó cégek energiahatékonysági fejlesztéseit, Budapesten 30 százalékos, vidéken 45 százalékos támogatásintenzitással.

Azok a vállalatok pályázhatnak, amelyek minimum 200 millió forintos fejlesztés keretében bővítik energiaellátási kapacitásukat, például napelemeket telepítenek vagy bármely más módon növelik az energiahatékonyságukat, s ezáltal csökkentik az energiaköltségeiket.

A legmagasabb támogatási összeg hatmilliárd forint, a program összértéke az első körben 150 milliárd forint. A programot a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó beruházásösztönzési ügynökség fogja koordinálni, amely a koronavírus-járvány hatásainak csillapítása érdekében meghirdetett, sikeresnek bizonyult támogatási programot is végrehajtotta.

Széchenyi Kártya

A Széchenyi kártya továbbra is megmarad, de a kamata fix 5 százalékra emelkedik január 1-ig. Vagyis idén még 3 és fél százalékon lehet felvenni a hitelt - mondta Nagy Márton. A termékek körét szűkítették, alapvetően a beruházási forgóeszköz, turizmus, agrár, mikrohitel kártya marad meg, valamint egy folyószámlahitel. Az energiaintenzív kkv-k energiatámogatási programjára eddig 1000-en jelentkeztek. Mivel a Széchenyi Kártyát meghosszabították, a két program össze fog kapcsolódni: a kamattámogatás mellett az önerőt is támogatni fogják 15 százalékig, hogy a kkv-k energiahatékonysági beruházást is el tudjanak végezni jövő év végéig.


Ne hagyd ki!