2030-ra érheti el a bruttó havi magyar átlagbér az 1 millió forintot
Fotó: Shutterstock

Mikor lesz bruttó 1 milliós magyar átlagbér? Kiszámolták

A számítások szerint az évtized végére. A kérdés az, hogy akkor mennyit fog érni a bruttó egymilliós fizetés.


Idén a vártnál is jobban nőhetnek a keresetek Magyarországon, ebben persze a gyorsuló infláció és a munkaerőhiány bérfelhajtó hatásának éppúgy szerepe van, mint az év eleji, közel 20 százalékos minimálbér-emelésnek. A magyar bérfelzárkózás 2017 óta igazán látványos, azóta 8,7 százalék volt a legalacsonyabb növekedési ütem, és nemegyszer volt 10 százalék fölött, idén pedig egészen 15-16 százalékig gyorsult.

Ha jövőre és az azt követő években ekkora növekedés nem is valószínű, de egy jóval kisebb, 7-9 százalék körüli dinamika fennmaradhat. Ezzel pedig a vg.hu számításai szerint 2030 környékén érné el az egymillió forintoshatárt a bruttó átlagkereset Magyarországon. Ezen a tényen az sem változtat, hogy ennek várhatóan jóval kisebb lesz a vásárlóereje, mint manapság.

Kőkemény bérverseny van a régióban– mondta a lapnak Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője. Szerinte a teljes kelet-közép-európai térségben évek óta nagyon intenzív bérfelzárkózás zajlik, ami időben is nagyjából egybeesik. Ebben a küzdelemben Magyarország sem maradhat le, reálisnak nevezte, hogy középtávon is fennmaradjon a 7-9 százalékos növekedési ütem a kereseteknél. Az elemző szerint a hazai bérdinamikának a pedagógusok régóta várt fizetésemelése adhat újabb lendületet a közeljövőben, ami összesen 160-170 ezer főt fog érinteni.

Évek óta zárul az olló a régiós és a hazai fizetések között, idén azonban hiába a kiugró bérnövekedés, a forint trendszerű gyengülése miatt lényegesen nem kerültünk jobb pozícióba. Csehországban például alig nőttek a keresetek az idei második negyedévben (4,4 százalékos volt), de így is megmaradt a bő 100 ezer forintos különbség a cseh és a magyar fizetések között. A cseheknél ez idő alatt 40 ezer korona, forintban átszámolva 630 ezer forint volt a bruttó átlagbér. A régiós rangsorban őket követte Lengyelország 6156 zlotyval (523 ezer forint), illetve Magyarország 502 000 forintos átlagkeresettel. A legalacsonyabb bérek továbbra is Szlovákiában vannak, északi szomszédunknál április–június között 1291 euró volt a bruttó átlagfizetés, ami nagyjából 497 ezer forint.

Bizonyos szektorokban ma már hazánkban is akár egymillió körüli bruttót is megkereshetnek a munkavállalók, ami már a nemcsak a pénzügyi szférában jellemző.


Ne hagyd ki!