Nem mese, havi egymilliót is megkereshet egy szakács a Balatonnál

Hullámzás, kivárás, megugró fizetések, így jellemezhető a vendéglátóipar újraindulása. A versenytársak olykor kemény eszközöket is bevetnek egymás ellen.


A hónapokig lezárt vendéglátóhelyek újrainduló belvárosi teraszain kialakult kezdeti tömegjelenetek nem ismétlődnek, már a normális kerékvágásban zajlik az élet. Még jelen van a bizonytalanság, de minden nyitvatartással töltött nap erősebbé teszi a vendéglátósokat: csordogálnak a bevételek és van miben bízni a talpon maradt szereplőknek

– mondta a Magyar Nemzetnek Kovács László.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke úgy látja, az étkezőhelyek látogatottsága a nyitás után néhány napig hullámzó, és amint hozzászoknak a gondolatához, folyamatosan érkeznek a helyben fogyasztó vendégek a külső-belső terekbe. A vendéglátósok forgalma egyensúlyba jöhet a nyáron, őszre, télre pedig már bővülhet.Budapesten elhúzódik az újraindulás, sokan kivárnak őszig – így nagyjából a járvány előtti kínálat fele lesz elérhető a nyáron, jórészt a turisták által is kedvelt fővárosi területeken.

A peremkerületekben pedig az jellemző, hogy a törzsközönséggel bíró kocsmák, vendéglők koncentrált forgalmat bonyolítanak, mert többen zárva maradnak a környéken, ­például a pincehelyiségek.

Munkaerőhiány

Országosan a szükségesnél nagyjából húsz százalékkal kevesebben dolgoznak a különböző feladatkörökben. Budapesten azért nem tudott kinyitni több üzlet, mert már olyan eltúlzott összegeket kérnek a jelentkezők, hogy az a bérköltséggel együtt már nem biztos, hogy kifizetődő. A várható turistarohamra a balatoni munkaadók viszont aránytalan összegekkel árazták be a vízparti állásokat: a pincérek, séfek körében hallani lehet egymillió körüli havi fizetésekről is. Ezzel viszont csak kevés fővárosi üzletben érdemes versenyezni, ezért inkább kivárnak.

Taktikázás, etikátlan húzások

Az ipartestület vezetője szerint egy budapesti étteremben naponta 15-20 ezer forintot is elkérhet a takarításért egy 6-8 órában felvett munkavállaló, aki tudja, hogy helyzeti előnyben van, mert a szezon felpörgésével egyre nehezebb lehet pótolni vagy megtartani – ezt nemritkán kihasználják az emelésért taktikázó beosztottak. De már azon sem lepődhet meg az üzemeltető, ha a bevételmentes hónapok után újrainduló étteremből egyik pillanatról a másikra a teljes személyzetet kiszervezik, vagy egy-egy gyakorlattal rendelkező kollégát csalnak el a közeli, hasonló helyre, a magasabb fizetés ígéretével.


Ne hagyd ki!