Útépítés Ausztriában, Bécsben
Fotó: Heiko Kueverling / Shutterstock.com

Kevesebb magyar dolgozik Ausztriában, ez lehet az oka

Hosszú idő után csökkent az Ausztriában nyilvántartott magyar munkavállalók száma – derült ki az osztrák társadalombiztosító augusztusi statisztikájából.


A nyár végén összesen 126 284 személyt regisztráltak, miközben júliusban még 126 656-an keresték a kenyerüket nyugati szomszédainknál. Ezzel még továbbra is a magyar kolónia a legnépesebb Ausztriában, de egyetlen hónap leforgása alatt csaknem félezerrel csökkent a létszáma. A második helyen a németek, a harmadikon a románok állnak 82 ezres létszámmal. Összesen egyébként nagyjából egymillió külföldi állampolgár dolgozik Ausztriában.

Miután a nyári idénymunkák, illetve a turisztikai főszezon lecsengett, arra lehet számítani, hogy a szeptemberi adatban ennél jóval markánsabb cseökkenés látszik majd. Ráadásul hosszabb idősávon vizsgálva, az Ausztriában újonnan munkát vállaló magyarok egyre kevesebben vannak.


Idén tavasszal az is kiderült, hogy a 2010/11-es és a 2020/21-es tanév között nagyjából az ötszörösére nőtt az Ausztriában tanuló magyarok száma az alap és a középfokú oktatásban (2117 főről 10.646-re a kettős állampolgárok nélkül). Tavaly további 1367 magyar iratkozott be osztrák intézményekbe. Ezek a számok nem tartalmazzák a mindkét ország állampolgárságával rendelkezőket, akik 2022-ben 307-en voltak.

Arról, hogy miért vonzó a magyaroknak az osztrák munkaerőpiac, ITT írtunk.

Ne hagyd ki!