De csomagolók sem számíthatnak sokkal alacsonyabb bérre a szomszédban
Fotó: Shutterstock

Milliós fizetésért keresnek magyar raktárosokat az osztrákok

Euróból átszámítva 1,1 millió forintos fizetésért keres magyar raktárosokat egy ausztriai cég. Egy másik vállalat pedig 940 ezret ajánl sajtgyári csomagolóknak szintén a nyugati szomszédunknál. Ilyen bérek miatt talán nem meglepő, hogy mágnesként vonzza a magyarokat az osztrák munkaerőpiac.


Milliós fizetésért keresnek magyar raktárosokat az osztrákok

3 ezer eurós bruttó fizetésért (durván 1,14 millió forint) keres németül tudó, targoncavezetői engedéllyel rendelkező magyarokat egy cég ausztriai raktáros munkára egy süteménygyárba. A felvételhez a raktári tapasztalat előnyt jelent.

A hirdetés kapcsán a Telex megjegyzi, ez a fizetés Magyarországon igen soknak számítana, azonban Ausztriában inkább átlagosnak mondható. Összehasonlításként itthon egy raktárigazgató bruttó 650 ezer forint, két műszakos áru-összekészítő raktáros/árukiadót bruttó 535 ezer–575 ezer forint, raktári műszakvezetőt bruttó 532 ezer forint, valamint egy áruházi raktárvezetőt bruttó 500 ezer forint körüli fizetést kaphat.

940 ezrért sajtgyárba is lehet menni

Egyébként meglepően magas fizetésért keresnek magyar munkavállalókat egy italok és élelmiszerek gyártásával foglalkozó ausztriai, egészen pontosan gröbmingi (Soprontól nagyjából 260 kilométerre) üzembe is.

Legkevesebb havi bruttó 2421 eurót ajánlanak a betanított munkáért, ami mostani középárfolyamon nagyjából 940 ezer forint. Azonban a dolgozók egyéb kedvezményeket is kapnak, például egészségügyi programokhoz csatlakoztatják őket és gyermekeknek szóló üdülési támogatás is jár.

A munkavállaló dolga sajtcsomagolás lehet, valamint a feladatai közé tartozhat a termékek ellenőrzése is. Ehhez egyik alapkövetelmény a német nyelvtudás, valamint az, hogy a jelentkező korábban elvégezte a nyolc általánost. Emellett előny, ha valaki ért a gépekhez és hajlandó két műszakban, esetleg hétvégén is dolgozni.

Mágnesként vonzza a magyarokat az osztrák munkaerőpiac

Egyébként 126.656 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában júliusban az osztrák társadalombiztosító legfrissebb adatai szerint. Júniushoz képest 1938 fővel nőtt a számuk. A statisztikák arra is rávilágítottak, hogy mára a létszámuk durván 3 ezerrel meghaladta az ott munkát vállaló németekét. Így ők lettek az osztrákoknál legnagyobb létszámban jelenlévő bevándorló nemzetiség. A harmadik helyen pedig a románok állnak 82.005-ös számmal. Egyébként az előző hónapban összesen 1.004.925 külföldi állampolgár dolgozott Ausztriában.

Tömegével akad arra példa, hogy osztrák fejvadászcégek kifejezetten magyar munkavállalókat keresnek. Hozzáteszik, az adatokból az is kiolvasható, hogy a kinti, nyári a turisztikai szezon kezdete, valamint a mezőgazdasági munkák indulása is gerjeszti a folyamatot. Ezért némi mérséklődés várható az új, osztrák társadalombiztosítási számmal rendelkezők mennyiségében a következő hónapokban.

Ne hagyd ki!