A magyar nettó fizetés 9097 euró volt 2019-ben, ami 45 százalékkal magasabb, mint 2010-ben volt.


Lendületes bérnövekedés

Kilenc év alatt 84,5 százalékkal nőttek a magyar átlagkeresetek. 2010-ben még 132,6 ezer forint, 2019-ben pedig már 244,6 ezer forint volt az átlagbér – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. adataiból. A 20 általuk figyelt nemzetgazdasági ágazatból 12-ben átlag felett, 8-ban (például az oktatásban és a szociális ellátásban) viszont az átlag alatt nőttek a bérek. Euróban számolva még mindig kedvezőnek tűnik a kép. A magyar nettó keresetek értéke 2019-ben 9097 euró volt, 45 százalékkal több, mint 2010-ben volt.

Nem tűnt el a különbség

Ennél gyorsabb nettó bérnövekedésre csak hat tagállamban, Romániában (96 százalék), Bulgáriában (88 százalék), Lett- és Észtországban (83, illetve 84 százalék), valamint Lengyelországban (50 százalék) volt példa. A magyar bérnövekedés azonban csak arra volt elegendő, hogy a 25 vizsgált európai ország közül a 22. helyre kerüljünk. Érdekes továbbá, hogy a magyar nettó fizetések a sok mindenben például szolgáló osztrák fizetéseknek csak a 28 százalékát érték el 2019-ben. Az átlagos bérnövekedés azonban jelentős különbségeket takar. Azok, akik csak az átlagkereset felét vihették haza 2019-ben, nem 45, hanem csak 31,6 százalékos béremelést éreztek, viszont az átlagfizetés 1,67-szeresét keresők 65,6 százalékos növekedésnek örülhettek.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Europa feltérképezése új fejezetet nyit az űrkutatásban

Az élet nyomait kutathatja Elon Musk cége a Jupiter egyik holdján.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!