Kirúgtak? Ne add fel

Tavaly 19 százalékkal kevesebb álláshirdetést tettek közzé a munkaadók, míg jelentkezőkből 25 százalékkal több volt. A cégvezetők bizakodva várják a járványt követő nyitást.


Nemes-Nagy Szilvia, a Performia Hungary Kft. ügyvezető-tulajdonosa szerint jelenleg a munkanélküliek elkeseredetten keresnek állást akkor is, ha semmilyen tapasztalatuk nincs a meghirdetett munkakörben, viszont 2021 második felére azt jósolja, hogy ezek az álláskeresők nagy valószínűséggel visszatérhetnek az eredeti szakmájukba. Ez viszont várhatóan újabb munkaerőhiányt fog eredményezni, ami miatt nőhetnek a bérek.

Az ügyvezető-tulajdonos emlékeztetett arra, hogy a járvány előtt jellemzően egymásra licitáltak a cégek, a munkakeresők pedig lubickolhattak az ajánlatokban, sokszor azon tűnődve, hogy mennyi fizetést kérjenek és melyik céghez szegődjenek. Ez a tendencia tavaly megtört, de hamarosan visszatérhet.

A szekértő szerint erre a vállalatoknak inkább esélyként kellene tekinteniük, hiszen a kialakult helyzetben lehetőségük nyílt a minőségi munkaerő bevonzására. A most jellemző túljelentkezés, sok esetben tapasztalatlan emberek személyében viszont a szakmai területek felhígulását eredményezte.

Visszatérők és újrakezdők

Nemes-Nagy Szilvia szerint azok, akik eredeti szakmájukban több pénzt tudtak keresni, valószínűleg vissza is fognak oda térni, ha javul a pandémiás helyzet. Az még kérdéses, hogy mikor, de a szakértők úgy vélik, hogy az idei év második felében már jó esély van a nyitásra.

Továbbra is szakképzetlen munkaerőből van több, így nem várható a közeljövőben a jó szakemberek bevonzásában javulás. Emellett korábban a pályakezdők közül került ki a legtöbb munkakereső, őket viszont most felváltotta a 30-40 éves korosztály, akiket az 50-60 évesek követnek.

Az álláskeresők 54 százaléka aktív, és 46 százalékuk passzív. Az utóbbi csoporthoz tartozók szívesen váltanának, de nem minden áron, és pláne nem a járvány ideje alatt, mert a biztonságot választják. Éppen ezért az esetükben nem elég egy hirdetés feladása, el kell azon gondolkodni, hogyan lehet megszólítani őket

– így értékelte a helyzetet a Performia Hungary Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Nemes-Nagy Szilvia emellett arra biztatja a cégvezetőket és a HR szektort, hogy ha jelenleg nem elégedettek a munkavállalóikkal, akkor még most keressenek helyettük új munkaerőt, mert ha berobban a gazdaság és visszatérhetünk valamelyest a korábbi életünkhöz, hatalmas verseny lesz a szakemberekért, illetve a bérek is magasabbak lesznek. Ezekben a toborzási folyamatokban óriási előnyt fognak élvezni a szakképzett munkakeresők, illetve azok a cégek, amelyek profi szoftverekkel és online tesztekkel, vagyis hatékony előszűrést követően választják ki leendő dolgozóikat.


Ne hagyd ki!