Megszületett az idei béralku a Tesco-nál
Fotó: Shutterstock

A Tesco-nál is megszületett a bérmegállapodás

Az üzletlánc 1600 dolgozó munkahelyének megszűnésével számol Nagy-Britanniában a tervezett átalakítások miatt. Szerkesztőségünk megkereste a magyarországi Tesco-t, hogy a szigetországi tervek érintik-e a vállalat hazai működését. Egymondatos, világos válasz érkezett. Amíg cikkünkön dolgoztunk, befutott a hír: megszületett az egyezség az idei béremelésekről.


Az előzmények

Amint arról reggel beszámoltunk, a Tesco bejelentette, hogy egyes nagy-britanniai üzleteiben megszünteti az éjszakai polcfeltöltést, helyette a dolgozóknak a nappali munkavégzésük során kell pótolniuk a termékeket. A változás nagyjából 36 nagy és 49 kisboltot érint. Emellett további 36, benzinkúttal rendelkező áruházában átalakítja a töltőállomásokat, amelynek eredményeképp éjszakánként önkiszolgálóként fognak üzemelni a kutak, így ezeken a helyeken szintén megszűnik az éjszakai műszak.

A vállalat tájékoztatása szerint nagyjából 1600 munkahely fog megszűnni a változtatások miatt.

A hír egy nappal azután érkezett, hogy a Tesco bejelentette, bezárja Jack's nevű diszkontüzleteit, illetve 315 üzletében felszámolja a hús-, hal- és csemegepultokat.

Megkerestük a hazai Tesco-t, arról érdeklődtünk, hogy a szigetországi tervek érintik-e a magyarországi dolgozókat is. Az alábbi választ kaptuk.

A bejelentés a Tesco Egyesült Királyságban található üzleteit érinti, nincs hatással a Tesco Magyarország működésére.

Időközben megszületett a béralku

Sikeresen megállapodott a 2022/23-as üzleti évet érintő bérfejlesztésről a Tesco-Global Áruházak Zrt. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), valamint az Egyenlő.hu – a modern szakszervezet. A Tesco idén 3,4 milliárd forintot fektet az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérébe, ami így a munkatársak túlnyomó többségének – 2022. januártól és márciustól két lépcsőben – a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 10 százalékkal emelkedik. A Tesco 2022-ben is gyermekvállalási és beiskolázási, jubileumi, egészségügyi és szociális elemeket is tartalmazó juttatási csomaggal egészíti ki munkatársai jövedelmét, közel 4 milliárd forint értékben - olvasható a cég weboldalán.


Ne hagyd ki!