Parragh László, az MKIK elnöke jó ötletnek tartja a kétlépcsős emelést a bérminimumnál
Fotó: Shutterstock

Parragh is véleményt mondott az új bérminimumos javaslatról

Nem rossz gondolat, ha a jelenlegi, bizonytalan helyzetben először fél évre állapodnak meg a képviseletek a garantált bérminimum emeléséről – mondta a Napi.hu megkeresésére Parragh László.


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a minimálbérnél jóval több vállalkozást – elsősorban a kisebbeket – érintő garantált bérminimum kétlépcsős emelése számukra könnyebbség lehet. Fél év múlva jobban látjuk, hogy pontosan milyen inflációval kell számolnunk és milyen egyéb, ma még nem látható gazdasági következményekkel kell szembenéznünk – fogalmazott a portálnak a kamara elnöke.

Parragh László ugyanakkor azt is hozzátette: ma már jóval kisebb jelentősége van a minimálbér-tárgyalásoknak, mint 10-15 évvel ezelőtt. Ennek oka, hogy a fizetések emelését a reálgazdaság szereplői, a cégek határozzák meg. A vállalkozások bármikor dönthetnek bérrendezésről, ahogy erre több példát is láttunk az idei évben.

Az MKIK elnöke felhívta a figyelmet a legfrissebb kutatásokra, amelyekből kiderül, hogy a vállalkozásoknak nagyon jelentős problémát okoz az energiaárak emelkedése. Sok múlik az állami beavatkozáson, ugyanis megfelelő intézkedések híján nagyon komoly hatással lesz a folyamat a nemzetgazdaságra.

Mi is megírtuk, új javaslat kerül az asztalra a minimálbér-tárgyalásokon. A szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek között formálódó kompromisszum lényege, hogy a garantált bérminimum két lépcsőben nőne jövőre, januárban nagyobb mértékben, majd egy újabb emeléssel júliustól.

Ezzel a középfokú végzettséghez kötött minimálbér a második félévre meghaladná a bruttó 300 ezer forintot.Ebben az esetben a szakszervezetek a kötelező legkisebb munkabér nagyobb emelését várnák, a minimálbér januártól 17 százalékkal emelkedne.


Ne hagyd ki!