Légkalapácsok zaja tölti be a Blaha Luzja teret
Fotó:123RF

Ha a Blaha felé autózol Pesten, hétfőtől ez vár rád

Hétfőtől újra irányonként két sáv járható a fővárosi Rákóczi úton a Blaha Lujza térnél, a csomópont felújítása negyedik üteméhez érkezett - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).


Tempó

A belső sávokat lezárják a forgalom elől. A csomópontban új munkaterületet kerítenek el: a 4-6-os villamospályához legközelebb eső területen, a Rákóczi út középszigeteinél, valamint az Erzsébet körút 2. előtti területen folyik majd a munka.

Augusztus 9. és 19. között kétszeres sebességgel dolgoztak a Blaha Lujza tér felújításán, hogy a beruházás időtartama lerövidüljön, ezalatt irányonként egy sáv volt járható a Rákóczi úton.

A negyedik ütem

A beruházás negyedik ütemében érvényben maradnak a korábbi közlekedési korlátozások. A tér belső, legnagyobb része továbbra is lezárva marad, tehát sem a gépjármű-, sem a gyalogosforgalom nem használhatja. A Márkus Emília és a Somogyi Béla utca lezárása változatlan, a Stáhly utcában és a Kőfaragó utcában is az előző ütemben bevezetett, megfordított forgalmi rend szerint közlekedhetnek az autósok.

A Nagykörúton továbbra is irányonként egy forgalmi sávon haladhat a forgalom, és lehetséges a jobbra kanyarodás. A Rákóczi úton a közösségi közlekedés előnyben részesítése érdekében a Keleti pályaudvar felé közlekedő buszok megállója után az autóbuszoknak van elsőbbsége besorolni a forgalmi sávba, mivel a buszsáv ideiglenesen megszűnt a csomópontban.

A Keleti pályaudvar felé közlekedő 7-es autóbuszcsalád megállóját gyalogosan az aluljáró felől, illetve a Népszínház utca és az Astoria irányából egy mobilkerítések által leválasztott gyalogos folyosón keresztül lehet megközelíteni.

A 4-es és a 6-os villamos megállója, valamint a 7-es autóbuszcsalád Keleti pályaudvar felé közlekedő megállói közötti, a Rákóczi úthoz közelebbi gyalogátkelő továbbra is zárva van, csak a Népszínház utca felőli felszíni gyalogátkelő használható.

Jótanácsok kerékpárosoknak

A nagykörúti kerékpársáv ideiglenesen megszűnt a csomópontban, az irányonként fennmaradó egy forgalmi sávban közlekedve lehet átjutni kerékpárral a csomóponton. A 4. építési ütem ideje alatt - az előző ütemekhez hasonlóan - a párhuzamos utcák használatát javasolják a kerékpárosoknak. A Rákóczi tér felé a Wesselényi utca-Klauzál utca-Márkus Emília utca-Stáhly utca-Somogyi Béla utca útvonalat ajánlják.

A 4-es és a 6-os villamos a felújítás idején végig közlekedik, a munkák nem érintik a járat Blaha Lujza téri megállóját. A Blaha Lujza tér felújításával párhuzamosan a Corvin Áruház felújítása is zajlik, ezért az épület körül mobilkerítések határolják a munkaterületet.

A tér felújítása várhatóan a jövő év őszére készül el, a felújítással kapcsolatos információk a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán (https://bkk.hu/fejlesztesek/blaha-lujza-ter-felujitas/) követhetők.


Ne hagyd ki!