Nem elég a rendelkezésre álló keret a Blaha Lujza tér felújítására, a főpolgármester ezért a Városháza megszépítésére szánt forrásból átcsoportosít 800 millió forintot. De mi és mikor készül el?


Az eredeti összeg elsősorban az építőipari árak emelkedése miatt nem elég

– mondta Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke a hvg.hu kérdésére. A tér felújítására még az előző városvezetéstől örökölt koncepció véleménye szerint „túltervezett" volt (vagyis fölösleges elemeket is tartalmazott), de az áremelkedés miatt még a lecsupaszított verzióra sem elég az eredeti forrás.

Ami megmaradt

A legfontosabb változások, hogy opciós tétellé vált az aluljáró felújítása, illetve a térbe torkolló Somogyi Béla utca felújítása. A terveket ezen túl is karcsúsították, az elképzelt pavilonépület például nem valósul meg. A jelenlegi városvezetés „ligetes érzést" szeretne elérni a téren, ezért sok lesz a fa.

Balogh Samu szerint a forrás biztosítása után remélhetőleg már hamar sikerül lezárni a felújításra kiírt közbeszerzést, és meg lehet kötni a szerződést a legkedvezőbb ajánlatot adó pályázóval: a Strabaggal. Muszáj sietni, a felújításban ugyanis állami támogatás is van, ezért a munkálatoknak még ebben az évben el kell kezdődniük, és el kell jutniuk egy bizonyos szintre. A közbeszerzés határidőit a BKK egyébként már többször módosította.

Ha minden jól megy, a munkák július elején kezdődhetnek, a befejezés 2022 tavaszára várható. A felújítás alatt a 4-es, 6-os villamos zavartalanul fog járni, azonban a Rákóczi út és a Nagykörút is irányonként egy sávra szűkül majd.

Bírálatok, megoldások

Vitézy Dávid, a BKK volt, és az agglomerációs BFK jelenlegi vezérigazgatója nehezményezte, hogy a felújítással elvész a Népszínház utcai villamosok térre való kivezetésének, illetve a visszaépítendő Rákóczi úti pályába való bekötésének lehetősége. Balogh Samu szerint erről szó sincs. A Rákóczi út közepén azért nem lesz fasor, hogy oda a villamospályát vissza lehessen helyezni, a téren pedig különleges technológiával telepítik azokat a fákat, amelyek útban lennének a Népszínház utcai kivezetésnek, így könnyebb lesz azokat elköltöztetni.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

A karrier 6 szintje, mérd be, hol tartasz most

Ahány ember, annyi pályív. Ideális esetben az idő múlásával mindenki nagyobb feladatokat és több felelősséget vállal magára, folyamatosan fejlődik, lépked felfelé a ranglétrán. Gary Burnison üzleti tanácsadó 6 szintet határozott meg a karrierépítésben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hasznos a Facebook új „minitévéje”, de tévézésre alkalmatlan

A Facebook 2018-ban dobta piacra első igazi, saját gyártású okoseszközét, a Portal-t. A videóhívásokra fejlesztett készülék bevált, a vállalat most egyből két új masinát mutatott be.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A cégóriás autókat és rengeteg pénzt adott a beoltott dolgozóinak

Az Amazon egyelőre nem követeli meg a dolgozóitól, hogy oltassák be magukat, de minden követ megmozgat, hogy minél több alkalmazottja felvegye a koronavírus elleni vakcinát. Ennek érdekében nagyszabású „ösztönzőprogramot" indított.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!