szomorú férfi nagy barna bőrfotelben
Fotó: unsplash

A cégvezetőkön a világ szeme!

A koronavírus-járvány és a gazdasági válság miatt az emberek leginkább saját munkaadójuk által adott információkban bíznak.

Cégvezetők a társadalomért

Megrendült a hivatalos szervekbe és a politikusokba vetett bizalom – derül ki a 28 országban végzett, Edelman Trust Barometer kutatásból. A bizonytalanság miatt az emberek 61 százaléka a vállalatokban, azon belül pedig leginkább saját munkaadójában bízik legjobban. A közvélekedés szerint az üzleti szféra a legetikusabb és a leghozzáértőbb is egyben. Az emberek zöme a cégektől várja a tavaly óta tartó helyzet megoldását. 86 százalékuk mondja, hogy a vállalatok vezetőinek fel kell vállalniuk társadalmi ügyek képviseletét és ezekben rendre meg is kell szólalniuk.

Oldják meg ők a problémákat

A válaszadók 68 százaléka azonban ennél is tovább menne. Szerintük, a cégtulajdonosoknak és vezérigazgatóknak kell megoldaniuk azokat a problémákat, amelyekkel a politikusok nem tudtak mit kezdeni. Emellett a közvélemény kiemelt szerepet szán a vállalatoknak a hiteles és megbízható tájékoztatás helyreállításában és az álhírek visszaszorításában is. A munkavállalók azonban nem minden területen optimisták. Szerintük a járvány miatt felgyorsul a robotok és a mesterséges intelligencia terjedése a gazdaságban, ami miatt egyre kevésbé lesz szükség a humán munkaerőre.

Csak őszintén!

Az elvárásoknak úgy lehet megfelelni, ha felkészülnek minden eddiginél több ügy, köztük társadalmi ügyek kezelésére is. Méghozzá úgy, hogy először tesznek is valamit, majd csak aztán beszélnek róla. A vezetőknek merniük kell őszintének lenni, de a félelmek eloszlatásához empátiára is szükségük lesz. Kulcskérdés, a hiteles, világos, elfogulatlan és megbízható tájékoztatás. A vállalkozásoknak együtt kell működniük a kormányzattal, a civil szervezetekkel és a médiával.


Ne hagyd ki!