DogeCoin, Stellar Lumen, Neo és még sok más kriptovaluta fantáziaérméje arany és fehér színben
Fotó: Unsplash

Van, ahol már kriptovalutában is lehet kérni a fizetést

Hiába szállt rá a világ egyik legnagyobb kriptovaluta börzéjére az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC), a Coinbase egyszerűen nem tud leállni az újításokkal. A vállalat olyan fejlesztést jelentett be, amely alapjaiban változtathatja meg a munka világát.


Átalakulóban a világ

A kriptovaluta kereskedelmi platform új fejlesztésének köszönhetően a felhasználók beállíthatják, hogy a munkaadójuk egyenesen a Coinbase fiókjukba utalja a fizetésüket. És hogy ez miért jó? Prakash Hariramani, a Coinbase termékigazgatója több okot is felsorolt:

  • a Coinbase fiókokba utalt fizetések után a vállalat nem számít fel tranzakciós díjat
  • a felhasználó eldöntheti, hogy fizetésének hány százalékát szeretné kriptovalutára váltani, a fennmaradó összeget pedig dollárban is tárolhatja
  • a kriptobörze ügyfelei több mint 100 digitális token közül választhatnak
  • a fiókban tárolt fiat vagy kriptovaluták hozamtermelő eszközökbe fektethetők, amelyek további kamatokkal gyarapítják a tulajdonos vagyonát (ezek nem összekeverendők a cég kölcsönzési programjával, amelyet a SEC fenyegetése miatt elkaszált)
  • a pénzeszközök utalása könnyebb és kényelmesebb, nem kell extra lépésekkel, külön tranzakciókkal bajlódni

Mint az 1x1

A funkciót a Coinbase applikációjában külön be kell állítani, amit a felhasználó nagyon egyszerűen megtehet. A beállítások menüpontban rá kell kattintani a „közvetlen befizetés" (direct deposit) gombra, amely után az app érthetően végigvezeti a felhasználót a lépéseken. A fejlesztésnek azonban van egy óriási buktatója. Csak azok vehetik igénybe, akiknek a munkáltatója vagy a bérszámfejtője leszerződött a Coinbase-el. A börze egyelőre a Fortress Investment Group-al, az M31 Capital-lel, a Nansen-nel és a SuperRare Labs-el kötött megállapodást. Az említett vállalatok munkavállalói már beállíthatják, hogy egyből a Coinbase-hez utalják a fizetésüket. Ha a beállítások végén megjelenik az érdekeltségünkbe tartozó cég neve, akkor egész egyszerűen rá kell kattintani, és kész is. Minden mást a Coinbase elintéz. A kripotőzsde tájékoztatása szerint a funkció elérhetősége és partnerek listája folyamatosan bővül, de egyelőre kérdéses, Európát mikor éri el a szolgáltatás.

Folyamatos megújulás

Bár a Coinbase gőzerővel azon dolgozik, hogy minél több újítást vezessen be a szolgáltatásai közé a tradicionális pénzrendszer megreformálása érdekében, nem mindig sikerül megvalósítania a terveit. A vállalat hónapokig dolgozott azon, hogy elindíthassa a kriptovaluta-kölcsönzési programját. Ezekben a programokban a befektetők az általuk birtokolt kriptovaluták egy részét letétbe helyezhetik úgynevezett „kamatos" számlákon, amiért cserébe a kereskedelmi platformok magas éves százalékos hozamot (APY) ígérnek. A Coinbase például négy százalékos hozamot biztosít. Pontosabban biztosított volna, ha a tervezetükre rábólint a SEC. Paul Grewal, a vállalat jogi vezetője szeptember nyolcadikai blogposztjában kifejtette, hogy az USA tőzsdefelügyelete tájékoztatta a Coinbase-t, hogy ha valóban megvalósítja a kölcsönzési programot, akkor a SEC jogi útra tereli az ügyet. A Coinbase vezetősége a fenyegetés után úgy döntött, hogy minimum októberig elhalasztja a projektet. A nyomás hatására viszont nemrég bejelentette, hogy inkább nem valósítja meg a kölcsönzési projektet, de ígéretet tett, hogy a továbbiakban is innovatív és megbízható szolgáltatásokat és termékeket fog fejleszteni és kínálni.

Ne hagyd ki!