Elsőként rúgták ki, elsőként hívják vissza őket, mégsincs sértődés
Fotó:123RF

Elsőként rúgták ki, elsőként hívják vissza őket, mégsincs sértődés

A járványt követő gazdasági újraindulás akadályainak sikeres leküzdésében nagy szerepük lehet az atipikus foglakoztatás egyik legnépszerűbb szereplőinek, a diákoknak.


A járvány okozta lezárások a piac legtöbb szereplőjének kisebb-nagyobb nehézségeket okoztak a munkaerő-gazdálkodásban. El kellett dönteniük, kiket tartanak meg, kiket küldenek el, kikkel tudnak újra elindulni. A Mind-Diák Szövetkezet, amely országszerte évente csaknem 10 ezer diáknak biztosít munkát, azt tapasztalta, hogy tavaly tavasszal jellemzően az elsők között szerepeltek a diákok, akiket leépítettek, az elmúlt félév ugyanakkor azt mutatja, hogy az átalakult gazdasági helyzetben ők azok, akikre nagy mértékben építenek a cégek.

Már ősztől megfigyelhető volt az a tendencia, hogy a diákok az otthoni tanulásnak köszönhetően rugalmasabban, több kapacitással tudtak munkát vállalni, a cégek pedig már számukra is lehetővé tették az otthoni munkavégzést. Ez a rugalmasság tehát mindkét fél részéről előnyöket hozott, hiszen így azok a diákok is dolgozhattak, akik tavasszal például a hazaköltözés miatt kényszerültek kényszerpihenőre

– mondja Göbl Róbert a Mind-Diák Szövetkezet vezetője.

Mindenki jól jár

A szövetkezet friss 2021. tavaszi kutatása alapján a legnagyobb segítséget az jelenti a cégek HR osztályai számára, hogy ők átveszik tőlük a teljes toborzás-kiválasztást, adminisztrációt, a hatósági bejelentést és a bérszámfejtést is, így a partnereik teljes mértékben a diákok, gyakornokok betanítására, a munkájuk szakmai irányítására fordíthatják az energiáikat.

A Mind-Diák Szövetkezet jól bevált, diákokra szabott kiválasztási gyakorlatának a gazdasági nyitás időszakában minden eddiginél nagyobb hasznát vesszük. A személyes ügyfélszolgálatokon például több városban is megemelt diáklétszámot kértek, mivel egyre nagyobb ügyfélforgalmat tapasztalnak. A diákszövetkezet a beérkező igényektől számított egy-két napon belül a teljes kiválasztási folyamatot és az adminisztrációt is elvégzi, ezután pedig meg is kezdődhet a közös munka. Ez tehát azt jelenti, hogy a cégek gyorsan jutnak munkaerőhöz, ráadásul, mivel lehetőségük van hétről hétre megtervezni a beosztást, így teljesen az ügyfélforgalomhoz tudják igazítani a létszámot és ezzel a kiadásaikat is, hiszen csak a ledolgozott órák kapcsán merül fel költség

- idézi a szövetkezet közleménye Göbl Róbertet.

Az iskolaszövetkezet vezetője ugyanakkor arra felhívja a figyelmet, hogy ez a folyamat májustól június elejéig egy kicsit lelassulhat. A diákoknak ebben az időszakban ugyanis elsősorban érettségi, vizsga-, illetve államvizsga-időszak van. Ilyenkor tehát elsősorban a tanulmányaikra figyelnek, az a munkájuk.


Ne hagyd ki!