Az építőipari cégegkjelentős részénél tártak fel munkavédelmi hiányosságokat az ellenőrök
Fotó: Shutterstock

1095-ből 984 építőipari ellenőrzésen találtak szabálytalanságot

Alig akadt olyan építkezés, ahol ne tártak volna fel valamilyen munkavédelemmel összefüggő szabálytalanságot a hatóságok a tavalyi ellenőrzésen. Az ellenőrzött több mint ezer munkáltató 87 százaléka mulasztott.


Az ágazat külön vizsgálatára azért volt szükség, mert a legtöbb súlyos sérüléssel és halállal végződő munkabaleset az építkezéseken fordul elő.

A 2021. május eleje és szeptember vége között elvégzett helyszíni ellenőrzések mérlege lesújtó: az ellenőrzött mintegy 1100 munkáltató közel 87 százalékánál találtak szabálytalanságot a hatóság emberei. A munkavállalók 63 százaléka volt érintett valamilyen jogsértésben, míg a védőfelszerelések közel negyedénél tárt fel hiányosságokat a vizsgálat.

A legtöbb esetben a hiányosságok megszüntetésére szólították fel a vállalkozásokat, munkaügyi bírságot 160 esetben szabtak ki, amelynek összege 26,5 millió forint volt.

A legjellemzőbb problémák

Bár a biztonságos munkavégzéshez szükséges eszközök a legtöbb építkezésen rendelkezésre álltak, ennek ellenére nem vagy nem megfelelően használták, vagy szabálytalan felszerelésekkel helyettesítették őket. A legtöbb hiányosság a magas- és mélyépítkezéseken volt jellemző, ezek több mint felénél tártak fel szabálytalanságot.

A magasban végzett munkálatok során nem volt megfelelő védőkorlát, vagy annak állapota nem védett a mélybe eséstől. A magasban végzett munkák során több építkezésen is elmaradt vagy nem volt megfelelő az egyéni védőeszközök – például kötél – használata. Kevés figyelmet fordítottak emellett a munkagödrökre figyelmeztető jelzések elhelyezésére és a balesetet megakadályozó korlát kiépítésére is, írja a jelentés alapján az mno.hu.

Van, ahol kevesebb a gond

A hatóság emberei külön vizsgálták a bontással, így azbesztmentesítéssel járó építkezéseket és azokat a helyszíneket, ahol a munkavállalók vegyszerekkel, fokozott egészségkárosodást okozó anyagokkal dolgoztak. Ezen a téren kedvezőbbek a tapasztalatok: az egyéni védőfelszerelések szabályos használatára és a rendszeres orvosi ellenőrzésre odafigyeltek a munkáltatók.

Komoly aggodalomra ad okot, hogy a munkavédelmi oktatás legtöbbször mindössze formális, az oktatóanyag elavult és hiányos. A képzett szakemberek hiánya és a munkavállalók alacsony motivációja további kockázatokat hordoz.

Több volt a szabálytalanság azokon az építkezéseken, amelyeken alvállalkozók dolgoztak, akik a határidők betartását. A teljes jelentést ITT találod.


Ne hagyd ki!