Asztalos szerszámok közelről
Jóllehet a nagyvonalú állami támogatásoknak köszönhetően sokan terveznek építkezést, vagy lakásfelújítást, a munkák elvégzése nem lesz egyszerű. A mesterekre ugyanis átlagosan 133 napot kell várni.


​Soká ér rá a mester

Tavaly nyáron még úgy tűnt, hogy lassan ugyan, de rövidülni kezdenek az "építőipari várólisták", mára azonban ismét nagyon sokat, átlagosan 133 napot kell várni a munkálatok megkezdésével. Normális esetben a megrendelőknek 1-2 hónapnál többet nem kellene várniuk a szakemberekre. Az adatok egy 4500 fős, idén februárban készített reprezentatív kutatásból származnak, melyet a Mapei Kft. készített. Markovich Béla, a társaság ügyvezetője elmondta: arra voltak kíváncsiak, hogyha valaki az elmúlt 1 évben keresett szakembert, mennyi időt várt a megkereséstől a munka elkezdéséig?

​Becsüld meg a villanyszerelőt!

Ehhez képest a legkeresettebb szakmáknál, a gépészeknél és a villanyszerelőknél, átlagosan 157 illetve 145 napos a várólista, míg a legrövidebb az ácsoknál, „csak" 94 nap. A többi szakmánál az átlagos várakozási idő az alábbika szerint alakul:

  • kőműves: 101 nap
  • festő : 112 nap
  • épületszigetelő: 122 nap
  • burkoló : 135 nap
  • bádogos : 141 nap

A szakmunkások mellett a generálkivitelezők is válogathatnak a munkák között. Rájuk 113 napot kell várni a pandémia előtti 97 nappal szemben.

​Nem mindegy hol építkezünk

A kutatásból kiderült, hogy országon belül jelentős eltérések vannak a várólistákat illetően. A legjobb helyzetben Komárom-Esztergom és Tolna megye áll, ahol az országos átlaghoz közelítenek az építőipari várólisták. Előbbinél 110, utóbbinál 114 nap a jellemző várakozási idő. A legrosszabb a helyzet Hajdú-Bihar megyében, ahol 150, illetve Csongrád-Csanád megyében, ahol csak 149 nap után érkezik meg a kiválasztott mesterember. Ha pedig generálkivitelezővel dolgozna valaki, akkor a legrosszabbul Heves és Veszprém megyében jár, hiszen ezen országrészekben 189 napot is kell várakozni.

​Sok lesz a megrendelés

Az államilag támogatott otthonfelújítási programnak köszönhetően várhatóan tovább nőnek majd a várakozási idők. Az érintettek 35 százaléka még gondolkodik a lehetőségen, de a felújítást tervezők 26 százaléka biztosan igénybe fogja venni az állami támogatást. És hogy hol lesz a legtöbb megrendelő? A dunántúli és közép-magyarországi megyékben a legnépszerűbb a lakásfelújítási program. Pest, Zala, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyében 30 százalék biztosan belevág a munkálatokba. Az észak-magyarországi és alföldi megyékben kisebb a részvételi hajlandóság, a legalacsonyabb, mindössze 18 százalékos Vas és Bács-Kiskun megyében.

Cikkünk megjelenését a Cemix, valamint az Internorm támogatta.

Ne hagyd ki!