Hivatalos, 100 ezer forintos nyugdíjra 600 forintos évközi emelés jön
Fotó:123RF

Hivatalos, 100 ezer forintos nyugdíjra 600 forintos évközi emelés jön

Megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben a nyugellátások évközi, 0,6 százalékos emeléséről. A megnövelt összeget a júniusi kifizetéskor kapják meg a jogosultak.


2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal emelik meg az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a korhatár előtti ellátást, a rokkantsági és rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát és még egy sor ezekhez hasonló juttatást mindazoknak, akiknek a januári nyugdíjemelés járt.

Az emelés mértéke 0,6%, ami azt jelenti, hogy 100 000 forint esetén 600 forint, a 28 500 forintos minimális nyugdíj pedig 171 forinttal nő. Aki kapott a 13. havi nyugdíj egy heti összegéből, arra is megkapja az emelést.

Fontos részletek

Ha a saját jogú ellátást 2021. évi időponttól, a januári emelésre jogosító ellátás helyett, újraszámítás nélkül folyósítják tovább, vagy a januári emelésre jogosító ellátás megszűnését követő naptól, újraszámítás nélkül állapítják meg, akkor is a megemelt összeget kell tovább folyósítani, illetve megállapítani. Ugyanez vonatkozik arra az esetre, ha a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a baleseti járadékot vagy a bányászok egészségkárosodási járadékát 2021. évi időponttól, a rokkantsági járadéknak vagy más hasonló ellátásnak a megszűnését követő naptól állapítják meg, írja a hvg.hu.

A rendelet értelmében ez a jogosult, aki többféle juttatást kap, annak mindegyiket megemelik.

Miért most, miért ennyivel?

A nyugdíjak minden januárban az infláció előző évben megbecsült mértékével növekednek, ha azonban a pénzromlás év közben végül erőteljesebb lesz a tervezettnél, nyugdíj-kiegészítés jár. A különbözet januárig visszamenőleg illeti meg a jogosultakat. Az év elején három százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, tavaly ugyanis arra lehetett számítani, hogy ekkora lesz idén az infláció. – Ám ennél valamivel nagyobb, 3,6 százalék körül alakult a pénzromlás. Ha a kormány tartotta volna magát a korábbi gyakorlathoz, akkor novemberben egy összegben fizetné ki a nyugdíjasoknak a kiegészítést. A járvány azonban új viszonyokat teremtett, ezért a 0,6 százalékos különbözetet már júniusban kifizetik.

A kiegészítő nyugdíjnövelés a számítások szerint átlagosan nagyjából évi tízezer forintot jelent. Összességében 26 milliárd forinthoz jut így a 2,5 millió hazai nyugdíjas. Ha az infláció 3,6 százaléknál is nagyobb lesz, akkor a hagyományos, törvényben rögzített menetrend lép életbe. Ez azt jelenti, hogy nyár végén a kormány megvizsgálja az infláció alakulását, és ha a várható éves mérték meghaladná a 3,6 százalékot, a nyugdíjasok a különbözetet – ahogy eddig – novemberben, januárra visszamenőleg egy összegben kapnák meg.


Ne hagyd ki!