Kevesebb fiatal érzi úgy, hogy megbecsülik a munkahelyén
Fotó: Shutterstock

Csak sírnak a fiatalok vagy tényleg kevésbé becsülik meg őket a munkahelyükön?

A K&H ifjúsági indexének eredményei szerint 2021 második negyedévében a dolgozó fiatalok 39 százaléka érezte magát megbecsültnek a munkahelyén. Ez markáns csökkenés a 2020 utolsó és 2021 első negyedévében mért 48, illetve 49 százalékos eredményekhez képest.


Pont most?

A megkérdezettek 34 százaléka átlagosan érezte magát az állásában, 16 százalékuk nem igazán érzett megbecsülést, 11 százalékuk pedig egyáltalán nem. Az elégedett fiatalok számának csökkenése, s a megbecsültséget hiányolók 27 százalékos aránya üzenet a munkáltatóknak is, a munkaerőpiaci kilátások miatt ugyanis egyre fontosabbá válik a vállalkozások, szervezetek számára, hogy meg tudják tartani dolgozóikat. Az idén fokozatosan csökkent a potenciális munkaerő-tartalékba tartozók száma; ők azok, akik az üres álláshelyeket betölthetik a következő időszakban.

Nem enyhül a munkaerőhiány

Megfordult a munkaerő kivándorlásának trendje. Bár pár tízezren hazatérhetnek, a munkaerőhiány egyelőre biztosan nem fog megszűnni. Már a járvány előtt egyre kevesebben mentek Magyarországról külföldre munkát vállalni, miközben egyre többen tértek haza. Ezt a folyamatot az elmúlt egy év tovább erősítette, egyes hírek szerint a 15-20 ezret is elérheti azok száma, akik tartósan hazatérhetnek külföldi munkahelyükről.

Mindez annak is köszönhető, hogy a megélhetési költségeket is figyelembe véve, bizonyos munkakörök esetében már nincs akkora különbség a nyugat-európai és az itthoni fizetések között, mint korábban. A KSH legutóbbi adatai szerint a nyári hónapokban még mindig 35 ezerrel kevesebben dolgoztak az országhatárainkon kívül, mint 2019 azonos időszakában.


Ne hagyd ki!